Landschap

Blijf elkaar opzoeken

Skype, Zoom, Meet en webinars; ik ben al behoorlijk thuis in het digitaal ontmoeten van mensen en dat heeft zijn voordelen. Maar toch ontmoet ik het liefst mensen gewoon live.

Gelukkig kan dat nu weer wat vaker. De vakanties zijn voorbij en we leren steeds beter omgaan met de 1,5 metersamenleving en het ‘stuk wassen van de handen’ zoals de premier van ons land dat altijd zegt.

De afgelopen tijd heb ik weer leden en niet-leden thuis of in hun omgeving opgezocht. Het voordeel van het live ontmoeten is dat je de omgeving ziet waarin boeren en tuinders zich bevinden. Dat geeft aan de ene kant context aan de problematiek die zij ondervinden, maar aan de andere kant soms ook een wauweffect voor de oplossingen die boeren en tuinders weten te vinden.

Alle ontmoetingen hebben één ding gemeen: de ondernemers in kwestie waren allemaal aan het nadenken over hoe zij iets kunnen oplossen of waren gestart met die oplossing. Allemaal ingegeven vanuit de gedachte: hoe kan ik in de toekomst mijn bedrijf voortzetten? Dat sterkt mij in de gedachte dat veel boeren en tuinders vooruit willen en bereid zijn om na te denken over hun toekomst en wat dat voor hun bedrijf betekent.

Tegelijk weet ik dat de realiteit weerbarstig is. Oplossingen leveren soms geld op, maar soms kosten ze ook veel geld of is de lokale dan wel nationale regelgeving een belemmerende factor. Als LTO Noord willen wij er zijn om ondernemers te ondersteunen. Dat kan zijn met lobby, een pilot te starten, kennis te leveren, contacten aan te boren of door erover te communiceren. Bestuurders en medewerkers staan klaar ten dienste van onze leden.

Wat me daarbij van het hart moet, is dat wij ons goed realiseren dat de oplossing voor de een niet direct een oplossing is voor ons allemaal. Sterker nog, soms ziet de ander zelfs een bedreiging in die oplossing. Juist op dat soort momenten nodig ik iedereen uit om ons of elkaar live te blijven opzoeken. Ik ben ervan overtuigd dat elkaars situatie kennen en daar begrip voor hebben, meer creativiteit geven om te komen tot oplossingen voor ons allemaal.

 

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.