Tweede Kamer

Slim simultaan schaken

Toen ik naar Den Haag reed om het debat in de Tweede Kamer over de stikstofproblematiek bij te wonen, kwam ik op de snelweg nog groepjes collega’s tegen die op trekkers op weg naar huis waren.

Bij het zien van die trekkers vroeg ik me af wat ik moest verwachten van de hoeveelheid toeschouwers bij het debat. Ik had gedacht dat de publieke tribune afgeladen vol zou zitten.

Niets was minder waar. Naast enkele bestuurders en medewerkers van LTO was het opvallend leeg. Van een paar collega-organisaties heb ik ook een aantal bestuurders en medewerkers gezien en gesproken. Wie relatief stevig vertegenwoordigd waren, waren de lobbyisten en communicatiemedewerkers van de groene milieu- en natuurorganisaties op de stoeltjes voor ons.

Ik snap goed dat mensen liever iets anders doen dan zo’n debat bijwonen. Als het over de inhoud gaat, heb je niets gemist als je er niet bij was. Ik vond het ronduit een slecht debat. Een deel van de politici was slechts bezig om elkaar de vliegen af te vangen en elkaar op woorden te pakken. Een echt inhoudelijke discussie bleef uit, evenals het aandragen en denken in oplossingen.

Hoe saai of hoe slecht een debat ook is, de Haagse politiek is wel van wezenlijk belang. Want uiteindelijk worden daar de spelregels bedacht. Daarom is het voor ons van belang om zo’n debat bij te wonen en te analyseren.

Dat wij in allerijl besloten om een actie bij de provinciehuizen te organiseren, was omdat we zagen dat het debat in Den Haag muurvast zit. Dat wellicht de druk vanuit de provincies op landbouwminister Carola Schouten zou kunnen leiden tot beweging in de volharding van de oplossing die zij voor ogen heeft.

Met trekkers de weg opgaan was goed. Het hielp in de saamhorigheid en voor het onder het vergrootglas leggen van de problematiek voor een breder publiek en bij de provinciebestuurders. Toch moeten we slim op meerdere borden schaken, want aan het eind van de dag zijn het toch de stemmen in de Tweede Kamer die de doorslag geven. En voor mij geldt: resultaat telt!

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.