Ondernemen

Volgens Wikipedia is een ondernemer een persoon die het doel heeft zich een inkomen te verschaffen, door met een bepaalde combinatie van arbeid, kapitaal en kennis een bedrijf te leiden of in stand te houden. Twee delen van deze definitie horen heel erg bij de agrarische sector: ‘inkomen’ en ‘bedrijf in stand houden’.

Het continu zoeken naar inkomen is voor ons eigen bedrijf al jaren dé motivatie. Dat proberen we via kostenreductie, maar deze aanpak is eindig. En via opbrengstverhoging, daar zijn we als Nederlandse land- en tuinbouw zeer succesvol in geweest. De wet van de remmende voorsprong maakt dit helaas steeds moeilijker.

Op ons bedrijf bereikten we veel met schaalvergroting en diversificatie. Ondernemen is vallen en opstaan. Soms begin je met iets nieuws en blijkt het niet bij je te passen, dus stop je en begin je opnieuw. Het is verstandig vanuit een solide positie te beginnen. Zo kun je weerstand en tegenslagen aan. Buitenstaanders vragen wel eens waar je mee bezig bent, want ‘het gaat toch goed’. Maar om het goed te houden is het belangrijk de bakens op tijd te verzetten.

LTO Noord is een ondernemersorganisatie, maar ook een onderneming. Ook daar heb ik de afgelopen drie jaar sterk gestuurd op het beheersen van de uitgaven en mogelijke kansen voor nieuwe inkomsten. In de samenwerking binnen LTO Nederland zette ik in op het bundelen van krachten, zodat we geld uitgaven op de meest rendabele plek. Een volgende stap voor de drie LTO Noord-regio’s en LTO Nederland is het achter de schermen samenwerken. En toch in de regio’s dichtbij en herkenbaar blijven voor de leden.

We hebben de LTO Noord-regio’s versterkt en de LTO Nederland-organisatie geprofessionaliseerd. We zijn halverwege, er moet nog veel gebeuren. Ik vind het dan ook heel jammer dat ik de klus niet kan afmaken. Ik eindig zoals ik begon: bij alle opgaven die men bij ons neerlegt moet er geld worden verdiend om uw bedrijf en de LTO-organisaties in stand te houden. Ik wens u een goede toekomst.

 

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.