Regen en zonneschijn

Dit voorjaar konden we al in februari aan de slag op het land. De grond was geschikt, dus begon het werk van bemesten en zaaien vroeg.

Zoals zo vaak corrigeert de natuur zichzelf. In maart was het in onze streek lang druilerig weer, met uiteindelijk meer dan 100 millimeter neerslag. 
Nu zijn begin april de werkzaamheden hervat en is het eerste gras gemaaid, zijn de eerste gewassen gezaaid en gepoot en staan de bollenvelden mooi in bloei. Ik hoop dat we een goed groeiseizoen krijgen, om uiteindelijk een mooie oogst binnen te halen in een goede markt.

De invloed van het weer op ons bedrijf is soms te vergelijken met die van de externe omgeving op LTO Noord. Honderden bestuurders en medewerkers zijn dagelijks in de weer om een passende toekomst voor onze leden te bepleiten. De ‘bui’ uit een onderzoek over de waardering voor al deze inzet, komt dan ook aan als een koude douche. 
Ook in deze tijd zoeken we als LTO Noord naar verdienmodellen voor onze boeren, alleen al vanwege de wensen van onze omgeving en om verdere beperking via wetten en regels te voorkomen. Het probleem daarbij is dat burgers, politiek en ngo’s vaak iets vinden van hoe en wat wij zouden moeten produceren, maar als consument hier niet naar handelen. 

Een van onze speerpunten, ik zou zeggen met stip op één, is en blijft de communicatie over het ware verhaal van de liefde van onze leden voor het vak en de passie waarmee ze het uitvoeren. Daarnaast moeten we beter communiceren over wat we als LTO Noord hebben gedaan om zaken geregeld te krijgen, welke dilemma’s we hebben en welke keuzes gemaakt zijn. Het slechtste wat ons kan gebeuren is dat we als sectoren uit elkaar worden gespeeld en vervolgens een voor een worden gefileerd door de politiek. 

Als u niet tevreden bent over LTO Noord, zeg het ons. Als u ideeën hebt over hoe het beter kan, laat het ons weten.

 

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.