landschap

Verbouwing, winkel blijft open

LTO Nederland is aan het vernieuwen. Bestuurders en medewerkers komen op een nieuwe plek of krijgen met nieuwe collega’s te maken.

Het werken voor de boer en tuinder gaat gewoon door, zeker wanneer er nog een crisis tussendoor komt zoals afgelopen zomer. Dit betekent zowel voor de medewerkers als de bestuurders maximale inzet om alles goed te laten verlopen. Binnenkort zitten de bestuurders op hun plek, daarna de medewerkers en dan volgt zo snel mogelijk de versterking van het team medewerkers.

Voor mij betekent het dat ik veel tijd besteed aan het mee selecteren van nieuwe bestuurders voor LTO. Een klus die we zeer serieus nemen. We proberen objectief de besten te selecteren uit de beschikbare kandidaten. Een goede mix van gedegen sectorkennis en kennis van de portefeuille waarvoor ze solliciteren, bijvoorbeeld Water of Omgeving, is belangrijk. Naast de vaardigheid om dit te kunnen overbrengen aan zowel u als leden, maar ook aan ambtenaren, politici, collega-bestuurders et cetera. Mooi werk, zo’n selectietraject maar ook tijdrovend.

Als bestuurders een tijdje functioneren, houden we hierover de vinger aan de pols. Na een jaar besturen bij LTO Noord houden we nu gesprekken met de algemeen bestuursleden. Ik spreek al mijn bestuurders (regiovoorzitters, sectorvertegenwoordigers en vicevoorzitter) en tot slot spreekt de vicevoorzitter met mij, met inbreng van allen. Doel van deze gesprekken is samen te kijken of alles goed gaat, en als iets beter kan, wat daarvoor nodig is. Soms worden er al vooraf wensen voor ontwikkeling kenbaar gemaakt, soms ook naar aanleiding van het gesprek.

Doel is dat besturen leuk blijft, dat bestuurders kunnen realiseren wat ze willen bereiken en dat we als team een geoliede machine blijven en misschien nog beter worden.

Het mooie van de vakantieperiode is ook dat je weer wat tijd op het eigen bedrijf doorbrengt. De eerste oogsten op ons akkerbouwbedrijf zijn weer achter de rug. Het graan is gecombined en het pootgoed gerooid. Het oogsten van de zetmeelaardappelen en suikerbieten gaat beginnen. Als boeren streven we altijd naar steeds beter en daardoor zijn we ook vaak ontevreden. Voor ons bedrijf was het tot nu een redelijk gemakkelijk en gematigd jaar qua weer. We zijn blij dat we met onze legkippen niet bij de fipronil-gedupeerden horen. Er is dus ook reden om tevreden te zijn.

Mijn agenda stroomt weer vol. Het is soms druk, maar daar heb ik voor gekozen als bestuurder. Want we doen gewoon ons best met elkaar, in het belang van land- en tuinbouw.

 

Jakob Bartelds

voorzitter LTO Noord

 Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.