Hoe gaat het met je vandaag?

In de afgelopen zomer heb ik een speechtraining gevolgd. Spreken in het openbaar is een kunst en het is makkelijk als je daar wat ondersteuning bij krijgt. Ook van de andere deelnemers kun je veel leren.

Mijn praktijkvoorbeeld wat ik inbracht als casus ging over psychosociale hulp aan boeren en tuinders. Hoewel dit niet expliciet mijn portefeuille of aandachtsgebied is, vind ik het wel heel belangrijk om het op te pakken. Ook onze minister van LNV is die mening toegedaan, daarom vormen een aantal partijen nu een landelijke werkgroep om te kijken waar de hulpverlening beter kan. Namens LTO Nederland neem ik hier aan deel. 

De training was interessant, ook door het deelnemersveld wat niet alleen agrarisch was. Ik heb verschillende tips gekregen om mijn lezingen en statements meer toegevoegde waarde te geven. In mijn praktijkvoorbeeld riep ik op om meer aandacht te besteden aan de mens achter de boer of tuinder en eens te vragen hoe het met hem of haar gaat. De tip die ik hierbij kreeg was om het handelingsperspectief voor de erfbetreder of collega-boer wat kleiner te maken. Zodat deze niet het gevoel heeft op de stoel van een psycholoog te moeten gaan zitten. Door de toevoeging van het laatste woord maak je de vraag wat kleiner en het antwoord mogelijk wat luchtiger. Je laat aan de beantwoorder over of hij al zijn leed wil delen of alleen de kleine dingen van die dag.

Mijn gouden tip die ik mocht ontvangen en graag met je deel is:

Stel je collega (klant) eens wat vaker de vraag: “Hoe gaat het met je vandaag?”

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.