Landschap

Beroepsonderwijs

Als bestuurder kom ik op bijeenkomsten waarvan ik denk ‘dat zou iedereen moeten weten’. Ik was afgelopen week weer op zo’n avond. Het onderwerp was toezicht houden in het mbo.

Ik was uitgenodigd omdat ik lid ben van de Raad van Toezicht van het Clusius College. Een van de inleiders was voorzitter Doekle Terpstra van brancheorganisatie Techniek Nederland. Hij hield een betoog over het belang van meer aandacht en waardering voor het beroepsonderwijs.

Het beroepsonderwijs is de afgelopen twintig jaar in een dal terechtgekomen. De EU-landen maakten in 2000 de afspraak om erop in te zetten dat 50 procent van de jongeren wordt opgeleid op hoger of wetenschappelijk niveau.In het beroepsonderwijs is er geen wetenschappelijke vorm en mede hierdoor is deze stroom politiek gezien naar de achtergrond geraakt. En ouders die na een vmbo-advies voor hun kind de school voor de rechter dagen, helpen ook niet mee. Gelukkig gaat het de laatste jaren iets beter met de reputatie van het beroepsonderwijs. Nu moeten we dat doorzetten. Terpstra hield een aansprekend pleidooi voor het beroepsonderwijs en noemt het de ruggengraat van de maatschappij, omdat veel grote uitdagingen van de toekomst aan deze onderwijsstroom gelinkt zijn. Denk daarbij aan de zorg, mobiliteit, energie en natuurlijk de land- en tuinbouw. Maar dat gaat niet vanzelf. 

Terpstra pleit voor drie lijnen om het beroepsonderwijs te laten groeien. De eerste is het verbeteren van de doorstroom van vmbo naar mbo naar hbo, en daar een beroepsmaster boven te ontwikkelen. De tweede is het ‘leven lang ontwikkelen’ en dat integreren in het onderwijs, in plaats van het alleen erna aan te bieden. De derde lijn is beter samenwerken met het bedrijfsleven waarvan een onderdeel de ‘hybride docent’ is. Dat zijn mensen uit het vak die een deel van hun tijd docent zijn. Er blijken namelijk te weinig vakdocenten te zijn. Daar ligt ook een verantwoordelijkheid en belang van ons allemaal. Dus heb je een diploma om les te mogen geven, overweeg nog eens dat weer te gaan gebruiken. En heb je dat nog niet, ga ‘doorscholen’ en aan de slag! 

 

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.