Jeljer Wynia

Loslaten

Aan het begin van het jaar kijk ik even vooruit.

Waar ik dan gelijk aan moet denken, is dat deze maand mijn ouders, 87 en 82 jaar, het ouderlijk bedrijf gaan verlaten. Dat proces van afscheid nemen is volgens mij typisch voor onze sectoren, want dat is vaak een lastig proces.

Vooral voor mijn vader in dit geval. Hij is net als mijn moeder ‘naast de koeien geboren’ en ze hebben er altijd bij geleefd en gewerkt. Eigenlijk zijn ze met hun bedrijf vergroeid en zullen dat nu loslaten. Niet zomaar meer een rondje over het bedrijf of uit het raam kijken naar alle activiteiten op het erf. Op naar een appartement in een woon-zorggroep in een naburig dorp.
Eigenlijk uniek dat hun hele leven in het teken heeft gestaan van het produceren van melk voor de mensen om hen heen. Eerst thuis, daarna samen met een grupstal voor twintig koeien, vervolgens naar een groter bedrijf in hetzelfde dorp Burgerbrug met een ligboxenstal. En na de pensioenleeftijd gewoon mee blijven werken.

Er is veel veranderd. Van handmelken naar robots, van hooi naar kuil, van paard naar trekker, van papier naar computer, van landbouwminister Sicco Mansholt tot Carola Schouten. Toen mijn ouders met hun bedrijf begonnen, produceerde één boer of tuinder voldoende voor twintig mensen en nu ze hun bedrijf verlaten, zijn dat er 220.
Gelukkig is het niet echt meer hun bedrijf, want op 65-jarige leeftijd is het bedrijf overgedragen aan mijn broer en is zijn zoon nu medeondernemer. Inmiddels lopen ook zijn kinderen op de boerderij. Mooi om te zien, die vier generaties die zo met elkaar optrekken. Herkenbaar voor veel mensen in onze land- en tuinbouw waar nog meer dan 90 procent een familiebedrijf is.

Ook al voelt het verhuizen voor mijn ouders ongemakkelijk, dat gaat wel lukken. Het is natuurlijk een ongekend grote verandering in hun leven. Ze wonen straks op een gezellige plek midden in het dorp. Voor het eerst de supermarkt op loopafstand en veel buren die ze al kennen.
Ik hoop dat ze straks over het loslaten zullen zeggen: elk nadeel heeft zijn voordeel.


Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.