mesttoediening

Nobelprijs voor kunstmest

De afgelopen tijd is er veel aandacht voor mest in verschillende gedaanten.

Allereerst de geur buiten wanneer mest wordt uitgereden, als het voorjaar eraan lijkt te komen. Het is goed voor iedereen om te weten dat mest uitrijden in deze koele tijd een lage emissie geeft. Daardoor is het vroege voorjaar een efficiënte periode om mest te benutten.
Mest is natuurlijk voeding voor de planten, nu meestal gras. Zouden de mensen in onze omgeving ook denken aan plantengroei, als ze mest ruiken? Te weinig schat ik in, dus dat kunnen we beter toelichten zo hier en daar.

Kunstmest is een andere vorm van mest die de laatste tijd in het nieuws is. Het is een onderwerp binnen de klimaatafspraken die worden gemaakt. Vooral stikstofkunstmest maken verbruikt veel aardgas, ruim 3 procent van het aardgasverbruik in de wereld. Het gebruik van fossiele brandstof willen we verminderen om de CO2-uitstoot te beperken. Daarom ligt hier een klus om de productie van kunstmest te vernieuwen. Daar wordt op veel plaatsen volop aan gewerkt.
Nu krijg ik de indruk dat kunstmest in de brede zin een negatief frame krijgt en dat wil ik proberen te voorkomen. Bij kunstmest moet ik denken aan Fritz Haber en Carl Bosch, de uitvinders van het omzetten van stikstof uit de lucht in ammoniak, een belangrijke grondstof voor kunstmest.
Maar het gaat bij de term kunstmest niet alleen om stikstof, het duidt een breed palet aan producten die de plantenvoeding optimaliseren. Planten groeien niet van de lucht en er lijkt een categorie mensen te zijn, die dat wel denkt. Die zullen we moeten uitleggen dat planten alleen groeien, als er deugdelijke bemesting is van plantenmateriaal, mest van dieren of mensen, of kunstmest.

De Haber en Bosch kregen in 1918 een Nobelprijs. Geschat wordt dat een derde van de wereldbevolking eten heeft door alleen hun uitvinding. Kunstmest heeft namelijk voor meer dan 95 procent een relatie met wat wij eten. Die 5 procent biologische voeding gebruikt de kunstmest niet. Zal er al een Nobelprijs klaarstaan voor de vernieuwde kunstmest?
Ik verwacht het wel, dus aan de slag!

 

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.