Visie op wildbeheer

Door het presenteren van een rode lijst met daarop het konijn en de haas is het politieke spel over wildbeheer weer aangescherpt. Ik besteedde hier eerder al een column aan met een compliment voor de jager in de titel en conclusie.

In regio West hebben we voor wildschade en fauna een nieuwe faunavisie gemaakt en zijn we bezig hiervoor landelijk draagvlak te organiseren. Proactief dus, zoals jullie van ons mogen verwachten.

Er is een groep die inzet op het ‘verwilderen’ van Nederland, in de stad en vooral op het platteland. De natuur vooral haar gang laten gaan en wachten tot er een ‘natuurlijk’ evenwicht is, lijkt hun droom. En er is een groep die weet dat er beheer nodig is om de groei van populaties en de daaruit voortvloeiende problemen te beheersen. Ik zit in de laatste. Ik noem bij de eerste groep bewust ‘een droom’, omdat we veel voorbeelden kennen dat de natuur het niet zelf redt. Denk aan de ganzenschade, Oostvaardersplassen, Kennemerduinen en meer.

Er zijn veel meer onderwerpen die te maken hebben met wildbeheer en dat is voor weinig mensen duidelijk. Zo heeft wildbeheer te maken met risico’s voor de omgeving, zoals ongevallen door overstekend wild en uitbraak van ziektes. Voor de landbouw erg actueel. Een ander punt is schade aan gewassen met een economische schade die slechts deels wordt vergoed en steeds grotere hoeveelheid geld vraagt.

Maar ook het verspillen van voedsel is een actueel onderwerp waar dit deel van uitmaakt. Want naast vraatschade is het besmeuren van prima gewassen te vaak aanleiding voor het niet kunnen oogsten of afkeuren van verse producten.

Verantwoordelijkheid voor wildbeheer hoort meer te komen bij mensen die wildbeheer uitvoeren en die ervaring hebben hoe dit aan te pakken. Oftewel de boeren en tuinders, de jagers en taxateurs. Bij het coronavirus noemen we dat verantwoordelijkheid geven aan de uitvoerders. Laten we daarom met z’n allen de faunavisie verder brengen en balans herstellen in de natuurlijke omgeving. Daar hebben we allemaal voordeel van.

 

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.