schaap op dijk IJsselmeer, foto Tienke Wouda

Apps en big data

Een nieuwe manier van klanten aan je bedrijf verbinden is het maken van een app. Een stukje software op je telefoon waarmee je "handig" gegevens kunt verzamelen en eventueel kunt doorgeven.

Onze gemeente heeft een app voor troep in het buitengebied. Die is handig: als je ergens troep ziet liggen, dan maak je een fotootje. De app zoekt er de coördinaten bij, verzenden en de buitendienst weet ook waar de troep ligt en komt het opruimen. Beter was natuurlijk, dat deze app niet helemaal niet nodig was, maar de werkelijkheid is helaas anders. De data die bij deze app verzonden worden zijn niet persoonlijk. Het is eerder een soort verlenging van de buitendienst van de gemeente. Hooguit zouden ze uit de meldingen kunnen afleiden welke mobiele nummers veel in het buitengebied van de gemeente actief zijn.

SchaAPP
De gezondheidsdienst heeft ook een app: "SchaAPP, de app om uw schapen mee te beheren". Je kunt er je schapen in invoeren met foto, naam, geboortedatum, geslacht en eventueel identificatie, levensnummer, vaderdier, moederdier en ras. De app sorteert de dieren op naam of op geboortedatum. En daaruit blijkt al voor wie de app is bedoeld: voor de hobbyhouder. Want als je meer dan 15 schapen hebt, dan herken je ze allemaal niet meer aan de naam en na een paar jaar vervaagt in je geheugen ook de geboortedatum. Handiger was geweest, als je in deze app de dieren ook op werknummer kunt sorteren. Er is ook een veldje waar je opmerkingen kwijt kunt, maar zeg eens eerlijk, lukt het jou om met vieze handen of handschoenen aan op een mobiel iets te noteren? De eerste lukt, maar bij de tweede is het scherm vet en dan gaat het alle kanten op. Waarom maakt de Gezondheidsdienst dan zo'n app? Service voor de klanten, natuurlijk, maar ook om te volgen wat zich in de hobby schapenhouderij afspeelt, vermoed ik. We hebben in Nederland 1 miljoen schapen. Laten we zeggen, dat de helft daarvan in kleine (hobbymatige) koppels wordt gehouden (10-30 ooien) en laten we aannemen dat 10% van de houders daarvan het een leuke handige app vindt en alle dieren ingevoerd heeft. Dan kan de GD al van 50.000 schapen volgen, hoe het er mee gaat. En dat is wat we big data noemen. Zulke aantallen zijn genoeg om trends te signaleren.

Niet werken
RVO heeft ook een app: I&R. Met deze app kun je de registratie van je dieren op orde houden. De app geeft berichtjes op je mobiel, als er iets mis is met de registratie van je dieren in het I&R systeem. Geweldig! hoe minder fouten in het I&R systeem, hoe beter zul je zeggen. Echter, er is een probleempje met de AVG, de Wet op de privacy. De app zelf kun je heel makkelijk downloaden in de App-store of op Googleplay. Maar als je hem wilt koppelen aan het grote I&R bestand om de meldingen van de fouten binnen te krijgen op je mobiel, dan lukt dat niet. Dan moet je namelijk inloggen met E-herkenning of Digid met een code in een Sms’je. En dat allemaal op dezelfde mobiel gaat niet. Leuk bedacht deze app, maar zo gaat het niet werken. 
Bij beiden ontbreekt een duidelijke verwerkingsovereenkomst van de data. Binnen de AVG mogen data van anderen, van jou dus, alleen maar verzameld en gebruikt worden, als jij er vooraf toestemming voor hebt gegeven. Koppelen van databestanden mag alleen met jou toestemming. Jij bent de eigenaar van al die data. Misschien een leuke huiswerkopdracht: Ga eens bij jezelf na, wie er allemaal data hebben over jouw schapen en jouw bedrijf: telefoonprovider, facebook, instagram, energiebedrijf, bank, boekhouder, voerleverancier, loonwerker, dierenarts, GD, RVO, NVWA, slachterij. En wat als al die data ongelimiteerd gekoppeld worden, wie heeft er dan het beste inzicht in jouw bedrijf? Juist: Big Brother is Waching You! De wereld van George Orwell is werkelijkheid geworden.

PS: er komen weer zomerbijeenkomsten: 31 augustus in Roermond, 7 september in Aarlanderveen en 14 september in Bennekom. Aanmelden verplicht, want is met BBQ.

 
Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.