trienke elshof hek

Communiceren zonder woorden

Dieren zijn in staat om de taal te spreken zonder woorden. Een dier kan aangeven of hij blij of boos is of pijn heeft. Dieren reageren positief op aandacht. Iedereen die dagelijks met dieren omgaat, weet dat.

Een vers gevoerde veestapel, kauwend aan het voerhek, zie je genieten. Je helpt een dier dat pijn heeft. Je begrijpt elkaar zonder woorden. Even een knuffel, een liefdevol woord en je krijgt trouw, loyaliteit en liefde terug. Zo was de band met onze hond, die wij helaas sinds kort moeten missen.

In de mensenwereld spreken we elkanders taal. Tenminste, dat denken we. Grote woorden worden gebruikt om de ander duidelijk te maken hoe de wereld en de waarheid in elkaar zitten. Door corona lijkt de scherpe toon en de polariserende mening nog scherper te worden neergezet. Het ontbreekt ons niet aan communicatiemiddelen om elkaar te bereiken.

En, misschien bij gebrek aan andere afleiding deze zomer, is er geen enkele schroom om artikelen waarop iemand een inhoudelijk onderbouwde mening of een visie uit, volledig af te branden, omdat het niet in het waarheidskader van die persoon of groep past.

Degene die het meest lawaai maakt, wordt gehoord en maakt de middengroep monddood. We zien het in de politiek, maar ook binnen onze eigen sector. Is uit onderhandelingen weglopen, rechtszaken aanspannen, demonstreren en elkaar afbranden de enige manier om te voorkomen dat de landbouwsector uit Nederland wordt geschopt? Is de publieke opinie echt zo tegen de landbouw dat er geen toekomst meer is voor ons? En kijken alle boeren daar zo zwartgallig tegenaan?

LTO is een fijnmazige organisatie met afdelingen waar leden kunnen samenkomen. Helaas is dat al een half jaar niet of nauwelijks mogelijk en worden we gedwongen om via nieuwsbrieven, apps en video-overleggen zaken voor het voetlicht te brengen. Het wordt tijd dat we elkaar weer echt zien, elkaar weer echt spreken en elkaar begrijpen zonder grote woorden te gebruiken. Bouwen aan vertrouwen, loyaliteit en liefde voor elkaar en voor onze mooie sector.

Trienke Elshof

Trienke Elshof

Regionaal aanspreekpunt voor Algemene zaken (o.a. jongeren, visie & strategie, kennis & innovatie, ledenbetrokkenheid). Regionaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Trienke Elshof

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.