LTO Academie jongeren denktank

De toekomst

Voor de klassen 2 en 3 van het mbo in Meppel mocht ik afgelopen week een gastles verzorgen. Voor de leerlingen is het toch weer wennen om na een half jaar thuisles weer op school te zijn.

Het is mooi om met elkaar te sparren over de toekomstbeelden en wat er momenteel allemaal op ons af komt vanuit het perspectief van de jongeren. Dat zet je als bestuurder aan het denken. Bijvoorbeeld over de manier van informatievoorziening. Op de vraag waar zij hun informatie halen, voelen zij er bijvoorbeeld niets voor om naar een bijeenkomst te gaan. Dat gaat via whatsapp. Wel was een hele groep op 1 oktober naar het Malieveld geweest, of naar andere demonstraties in de buurt. Wat zij daar ervaarden, was een groot gevoel van saamhorigheid.

Waarvan ik schrok, was het gevoel van de leerlingen dat de boeren in Nederland niet meer welkom zijn. ‘Als je boer wilt worden, kun je beter naar het buitenland gaan’, werd gezegd. Ik begrijp heel goed dat door het negatieve sentiment wat momenteel in de sector heerst, jonge boeren geen perspectief zien om het bedrijf over te nemen. Toch heb ik daar aangegeven dat juist in Nederland, met zijn vruchtbare delta, een uitgelezen kans ligt om boer te zijn.

Het lijkt erop dat steden, wegen en natuur oprukken en er geen plaats meer is voor landbouw. Maar vergeet niet dat nog steeds meer dan 60 procent van het Nederlandse grondgebied in handen is van de agrarische sector. Daarmee zijn wij de stoffeerders van het Nederlandse landschap zoals de maatschappij het zo graag ziet. Natuurlijk zijn er groepen die het allemaal niet genoeg vinden als het gaat om dierwelzijn en milieu. Maar ik vind het jammer dat de jongeren daardoor zo weinig toekomst zien in onze mooie sector.

Daarom een oproep aan alle bestuurders en vooral ouders: blijf enthousiast over ons mooie vak op de mooiste plekjes van Nederland. Geef dit mee aan onze jongere generatie. Want kiezen doen ze gewoon lekker zelf.

 

Trienke Elshof

Trienke Elshof

Regionaal aanspreekpunt voor Algemene zaken (o.a. jongeren, visie & strategie, kennis & innovatie, ledenbetrokkenheid). Regionaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Trienke Elshof

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.