Emotionele achtbaan

Elke week lijkt het dat belangrijke beslissingen worden genomen die ingrijpend zijn voor onze sector. En dat al maandenlang.

De afgelopen week was ook weer zo’n week. We zitten in een emotionele achtbaan waar nog geen einde aan komt. Dan is het weleens goed om niet alleen met stikstof bezig te zijn.

Wat kun je dan genieten van thuis, met slecht weer, wat rommelen. Je druk maken om kleine dingen zoals de voorraad wc-papier of de verwarming die niet warmer wordt omdat we zo nodig gasloos moesten in een slecht geïsoleerd huis. Letterlijk verfrissende tijd om het hoofd vrij te maken en na te denken.

Ik ben niet zo van cirkeldenken, maar soms komen zaken steeds in dezelfde cirkel terecht. Om dat patroon te doorbreken, helpt het als iemand van buiten je een spiegel voorhoudt. Als je bepaalde gebeurtenissen via een andere bril bekijkt, kom je tot mooie inzichten. Dat leidt tot andere keuzes.

Onze nieuwe regiobestuursleden zijn bezig met hun inwerkperiode. Dat is een goede gelegenheid om stil te staan bij de invulling en de verdeling van ons takenpakket. Een van de zaken is de tijdverdeling. Zo zijn we als regiobestuur tot de conclusie gekomen dat het niet vanzelfsprekend meer is dat bestuursleden onvoorwaardelijk en belangeloos al hun beschikbare tijd stoppen in het werk dat ze doen in de belangenbehartiging.

De omstandigheden zijn niet meer zoals dertig jaar geleden. Tijd en inzet zijn kostbaar. En het bestuurswerk moet aantrekkelijk blijven. Dat betekent een keuze maken op welke onderwerpen in de belangenbehartiging het verschil gemaakt kan worden. Bovenal betekent het vooraf goed nadenken wat een juist moment is om in te steken of juist even niet.
De waan en het moment regeren. Veel ad-hoczaken beheersen onze agenda. De werkwijze wordt anders. Nieuwe verbanden worden gesmeed in de belangenbehartiging. Dat vraagt een andere aanpak van onze bestuurders en werkorganisatie. Zelf bepalen wanneer je in de achtbaan stapt, kan dan heel verfrissend zijn.


Trienke Elshof

Trienke Elshof

Regionaal aanspreekpunt voor Algemene zaken (o.a. jongeren, visie & strategie, kennis & innovatie, ledenbetrokkenheid). Regionaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Trienke Elshof

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.