Malieveld - trekker met spandoek

Indrukwekkende Agractie

Een kippenvelmoment toen maandagavond de eerste trekkers vertrokken richting Den Haag. Knipperende zwaailichten in het donker, uiteindelijk uitkomend op de A12, in vier rijen breed, op naar Den Haag.

Boeren en boerinnen die hun bedrijf verlaten om een statement te maken. In de bus volgden we de stoet en reden naast de trekkers, zwaaiend naar de vermoeide chauffeurs die na een lange rit gebroederlijk, stuur een ruk naar links, via de binnenbocht het Malieveld op reden.

De spanning was voelbaar, de saamhorigheid ook. Een enorme massa (jonge) boeren en boerinnen bij elkaar die een uiting willen geven van ontevredenheid, die het zat zijn niet gehoord of gekend te worden door de Haagse politiek.

De Tweede Kamerleden waren er allemaal. Zo ook landbouwminister Carola Schouten. Toen zij aantrad, had zij waarschijnlijk niet voorzien zoveel druk te voelen van het kabinet achter haar en de boeren tegenover haar. Een onbehaaglijk moment om dan de goede woorden te kiezen. Het was te zien dat het haar raakte.

Het publiek keerde massaal de linkse vertegenwoordigers Tjeerd de Groot (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) de rug toe. In de korte spreektijd die ze kregen, gaven ze wel een duidelijke boodschap af. Er gaat iets veranderen. Vanuit de actiegroep werden ook duidelijke statements gegeven.

Terwijl na de speeches onder het genot van een biertje en muziek de ontspanning terugkwam, wurmden een collega-boerin en ik ons door de haag van politie om op het Binnenhof een gesprek te voeren met De Groot. Samen met vijf andere collega’s spraken we een uur indringend over de ontstane situatie. De gevoelens van onmacht bij boeren, onbegrip en het vertrouwen dat nu volledig weg is. Duidelijk werd dat dit niet stopt.

De politiek gaat door en de boeren ook. We zullen nu echt, meer dan ooit, schouder aan schouder moeten staan. Met elkaar moeten we vechten voor de toekomst van boeren in Nederland. Laten we daarin samen optrekken, dan bereiken we meer.

Trienke Elshof

Trienke Elshof

Regionaal aanspreekpunt voor Algemene zaken (o.a. jongeren, visie & strategie, kennis & innovatie, ledenbetrokkenheid). Regionaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Trienke Elshof

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.