Met de zomer in het achterhoofd

Vlieg ik naar Tanzania. Een missie van Agriterra naar een cashewnotencoöperatie.

Verspreid over de jaren heb ik meerdere missies mogen doen, verrijkend en leerzaam. Je weet nooit waar je terechtkomt en wat je aantreft. Je moet je redden met de taal, de cultuur, het klimaat. En je probeert iets mee te geven. Impact te veroorzaken. Ondersteunen in ondernemen.

Ik geef een workshop over ledenbetrokkenheid. Omdat leden niet als vanzelfsprekend bij hun coöperatie blijven. Want zij kunnen hun goederen ook ergens anders verkopen. Leden moeten het vertrouwen hebben dat ze een eerlijke prijs voor hun product krijgen en dat er op tijd wordt uitbetaald. Anderzijds wil de coöperatie de zekerheid dat de juiste hoeveelheid van een goede kwaliteit cashewnoten wordt geleverd, zodat zij cashewnoten voor een goede prijs kunnen vermarkten. Wat weer beter is voor de boer. Het lijkt een logische cirkel. Maar ledenbetrokkenheid blijft, ook voor LTO, een grote uitdaging. Want dat betekent meebewegen met de veranderende omgeving: luisteren naar je leden, transparant zijn en goed communiceren. Dat wekt vertrouwen.

Daags voor vertrek hield LTO Noord afdeling Het Hogeland het afdelingsvoorzittersuitje van regio Noord. De dag begon bij Waddenfun in Wehe-den Hoorn, waar twee bevlogen ondernemers vertelden hoe ze de veestal hadden omgebouwd tot survivalbaan en daarmee de boer-burgerverbinding versterken.

Via kloosterdijken kwamen we aan op het volgende adres: een leerboerderij voor mbo-leerlingen. De boerin demonstreerde hoe leerlingen met praktische opdrachten worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt of als boer voor de toekomst. Beide ondernemers vroegen hoe LTO kon ondersteunen.

Ledenbetrokkenheid creëer je door het pad te effenen om ondernemers vooruit te laten komen, om hen verder te helpen. Daarvoor moeten we als LTO onze stinkende best blijven doen om bestaansrecht te kunnen houden.

Alvast een goede zomer.

Trienke Elshof

Trienke Elshof

Regionaal aanspreekpunt voor Algemene zaken (o.a. jongeren, visie & strategie, kennis & innovatie, ledenbetrokkenheid). Regionaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Trienke Elshof

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.