voedsel, voeding, tas met producten

Onze boeren, onze voedselmakers

Het is een emotionele tijd. We voelen ons negatief bejegend door beleidsmakers en media. Als reactie daarop gaan we in verweer.

Want het gaat om onze voedselproductie. Om ons dagelijks werk. Dat raakt ons.
Om krachten te bundelen richting de provincie en het Rijk, zoeken we de samenwerking met andere landbouwpartijen in het Landbouw Collectief. Daarin uit ieder zich op zijn eigen manier.

Ons ledenbestand is divers en reageert daar verschillend op. De een kiest de hardere lijn en de ander spreekt de gematigde toon meer aan. In het onderhandelingsproces hebben we beide smaken nodig om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Ook andere beroepsgroepen, zoals onderwijs en de zorg, vechten voor hun bestaan. Elkaar vasthouden en krachten bundelen is noodzakelijk.
Dit jaar heeft stikstof ons in de greep, maar ook andere onderwerpen gaan door. Door het wegen-arrest wordt de waterschapsbelasting voor landbouw dit jaar fors verhoogd. Daarnaast onderhandelen we met de waterschappen over een nieuw in te voeren belastingsysteem. Ook al is de intentie om de kostenverdeling gelijk te houden, het kan maar zo nadelig uitpakken voor de landbouw, gezien het politieke klimaat. LTO heeft hier via de landelijke lijn al stevig op ingezet. De geborgde waterschapsbestuursleden moeten erbovenop blijven zitten om een kostenstijging te voorkomen.

Genoeg gemord. Tijd voor positieve zaken. Op dinsdag 17 december is onze regiodag in Drachten met als thema: ‘Onze boeren, onze voedselmakers’. Met sprekers Louise Fresco, Berry Marttin en Maarten van der Weijden. Toen Van der Weijden werd benaderd, was hij meteen enthousiast. Zijn monsterzwemtocht langs de Friese elf steden heeft een eeuwige band opgeleverd met de boeren die hem langs de route met trekkerlichten bijschenen. Gezond voedsel is voor hem de basis om te kunnen presteren.
Op deze dag willen we onze boeren als onmisbare voedselmakers in het zonnetje zetten. Peet Sterkenburgh en Alma den Hertog nemen dan afscheid als regiobestuurders. Zorg dat u erbij bent.

 
Trienke Elshof

Trienke Elshof

Regionaal aanspreekpunt voor Algemene zaken (o.a. jongeren, visie & strategie, kennis & innovatie, ledenbetrokkenheid). Regionaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Trienke Elshof

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.