Onze waarheid

'Ondernemen in een land waarin het lijkt dat minder landbouw en dieren het enige doel is'

Met volle overtuiging stonden de vertegenwoordigers van milieuorganisatie MOB en Werkgroep Behoud de Peel naast elkaar bij de Raad van State. Vervuld van hun pleidooi dat natuurgebieden ten onder zouden gaan aan de stikstofdruk van de landbouwsector. Vurig onderbouwd met allerlei argumenten om de huidige vergunningssystematiek te torpederen. We zien het op allerlei fronten. Vanuit een innerlijke geloof dat het zo echt niet langer kan, gaan klimaatspijbelaars de straat op en moet het veenweidegebied onder water.

Provincies kiezen voor een geitenstop, overtuigd van de gezondheidsrisico’s. De pulsvisserij is ten einde. Belangenvertegenwoordigers breken hun tong in debatten en komen met onderbouwing en rapporten om deze waarheden te weerleggen. De boer aanschouwt het en gaat door met zijn werk.

Maar het voelt niet goed. Het is soms om moedeloos van te worden. Ondernemen in een land waarin het lijkt dat minder landbouw en dieren het enige doel is. Buiten de rechtspraak is er geen absolute waarheid. Maar de sector wordt waarheden opgedrongen. Wij steken eindeloos veel tijd in het weerleggen van argumenten dat we vergeten ons eigen verhaal te vertellen.

Het publiek verdient het om de andere kant te laten zien. Onze waarheid. Pak de pers en schrijf je eigen kop: ‘Als boeren vandaag zouden stoppen met het beleveren van de supermarkten, zou er binnen twee weken geen eten meer zijn.’ ‘Er is geen supermarkt zonder vlees en waarom niet? Omdat vlees gezond en lekker is.’

‘Natuurlijk willen wij aan de slag met transitie, maar we drijven ook gewoon handel, dus geef ons de tijd.’ ‘Natuurlijk hebben wij begrip voor degenen die dat niet leuk vinden en sneller willen, maar politiek en regelgeving maken het ons onmogelijk.’ ‘We hebben geen begrip voor moraaldrammers die hun mening als dictators opleggen.’

Boeren zijn ons cultureel erfgoed en spelen een iconische rol in de klimaattransitie. Het publiek verdient het om de andere kant te laten zien. Dus geef jezelf eens een schop onder de kont en vertel onze waarheid.

Trienke Elshof

Trienke Elshof

Regionaal aanspreekpunt voor Algemene zaken (o.a. jongeren, visie & strategie, kennis & innovatie, ledenbetrokkenheid). Regionaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Trienke Elshof

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.