Hek - weiland

Opstappen of instappen

Als ik op de afgelopen weken terugkijk, heb ik niet het gevoel aan huis gekluisterd te zijn. Door alle calls en video-overleggen is er constant contact en de agenda staat vol met afspraken. Voornamelijk over stikstof.

Nadat we afgelopen week virtueel uit het overleg met de minister zijn gestapt, komt een moment van reflectie. Wat hebben we nu in onze samenwerking als breed collectief bereikt.

Aan de ene kant wordt de discussie op het scherpst van de snede gevoerd, soms over het randje. Dat geeft ook aan hoe het aankomende stikstofbeleid de gemoederen raakt. Aan de andere kant is het complex. Waar hebben we het nu precies over en waarover zijn we het niet eens? We merken dat op het ministerie en provinciehuizen beleidsmedewerkers zelfs bijgepraat moeten worden. 

Een greep: het registreren van stikstof is noodzakelijk voordat je het extern salderen opengooit, zoals in Brabant afgelopen week. De minister heeft toegezegd dat PAS-melders een vergunning krijgen, maar het is onduidelijk waar die stikstofruimte vandaan moet komen. Bij een gebiedsgerichte aanpak kun je het niet alleen hebben over opkoop van boerderijen. De voorgenomen voermaatregelen voor melkvee grijpen hard in op het bedrijfsmanagement van de individuele boer. Logisch dat dit bedreigend overkomt naar de achterban. Dit kan en mag niet bepaald worden vanuit een bureau bij LNV of door de politiek. 

Daarom zijn er de werkgroepen die namens het Landbouw Collectief overleggen met het ministerie. Zij weten wat realistisch is en brengen ideeën vanuit de praktijk in die werkbaar zijn. Alle groepen, of ze nu landelijk of provinciaal zijn georganiseerd, steken hier al maandenlang hun kostbare tijd in om tot oplossingen te komen. Want het eindpunt nadert. De minister heeft aangegeven dat stikstof niet in de weg mag staan als corona voorbij is. De oplossing is daar waar men echt naar elkaar luisteren wil. Carola: onze deur staat open.

 
Trienke Elshof

Trienke Elshof

Regionaal aanspreekpunt voor Algemene zaken (o.a. jongeren, visie & strategie, kennis & innovatie, ledenbetrokkenheid). Regionaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Trienke Elshof

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.