Landschap

Systeemwereld en leefwereld

In de huidige samenleving is de landbouw een onderdeel van de systeemwereld geworden. De landbouw is meegegaan in een wereld die is gebouwd op effectiviteit, efficiency, rendement, controle en beheersing.

Met onze hightechbedrijven kunnen wij voldoen aan de allerhoogste wereldwijde kwaliteitseisen. Nederlandse boeren leveren producten met de laagste footprint ter wereld. Toch moet het anders. Het is niet de systeemwereld die de landbouw tot transitie drijft. Het is de maatschappelijke leefwereld die andere waarden centraal stelt. Waarden zoals vertrouwen, vrijheid en duurzame ruimte lijken nu belangrijker dan winstmaximalisatie. 

Organisaties zien hun invloed afkalven. Er ontstaan nieuwe community’s. De reactie daarop is chaos. Het afgelopen jaar kenmerkt zich door chaos in de landbouw. Boeren voelen zich slachtoffer van het systeem. Elke aangekondigde verandering roept al verzet en angst op. Angst om hetgeen je hebt te verliezen. In het patroon van de op handen zijnde transitie voer ik vaak de discussie met mijn omgeving: kunnen we een stap voorwaarts zetten in de transitie naar andere waarden? Waar verdienen we over twintig jaar ons geld mee? Welke kennis en investeringen hebben we nodig en wat levert dat ons op? Tot op de dag van vandaag heb ik daarop nog niet de antwoorden.

Wat hebben we nodig? Ten eerste een duidelijke visie op de toekomst, een doel om naartoe te werken voor de korte en lange termijn. Ten tweede moet je tijd nemen. Kleine stapjes in vijf tot tien jaar minimaal, misschien wel een generatie. Ten derde: wendbaar zijn, de route naar het doel is niet recht. Ten vierde moet je product van de hoogste kwaliteit zijn, of het nu melk, aardappelen of landschap is. Ten vijfde ontwikkelen we nieuwe kennis en vaardigheden. Ten zesde vraagt dit alles om een eerlijke financiële impuls. Landbouw is onmisbaar in de oplossingen op het gebied van klimaat, landschap en duurzame productie voor de leefwereld.

 

Trienke Elshof

Trienke Elshof

Regionaal aanspreekpunt voor Algemene zaken (o.a. jongeren, visie & strategie, kennis & innovatie, ledenbetrokkenheid). Regionaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Trienke Elshof

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.