Koeien

Terugframen

Het is wel heel bijzonder hoe nieuws tegenwoordig in het nadeel van de agrarische sector wordt gebracht.

Afgelopen week weer een aantal berichten: Nederland heeft het goed gedaan met de CO2-reductie. Vooral de agrarische sector heeft flink gereduceerd, vanwege fosfaatreductie. Wat is de kop in de krant? Dan kunnen er nog wel wat dieren af.

Activisten die een stal bezetten krijgen vol podium om hun punt te maken. Zij saboteren stallen en overtreden de wet. Boeren in angst achterlatend. De media springt er vol op, maar wat is ons verhaal?
Hoe kunnen we als sector de publieke opinie positief beïnvloeden? Met name de groep burgers die zich minder bezighoudt met de wijze van produceren. Zij kunnen aan beide kanten beïnvloed worden. De media heeft daar een belangrijke rol in.
Bepaalde groeperingen slagen er beter in om daar podium te pakken. Kijk naar de rol van Zembla in het onderzoek rondom gewasbeschermingsmiddelen. Telers hebben er last van en worden in hun werkzaamheden geïntimideerd. Het vertrouwen van de consument lijkt te kantelen, vaak uit onwetendheid. Want wetenschappelijke feiten worden minder geloofd dan de emotie. 

Als organisatie staan we op dit onderwerp eigenlijk nog in de kinderschoenen. Het is ons dagelijks werk om via lobby ondernemersruimte te behouden en regelgeving te beïnvloeden. Soms met de vuist op tafel. Bestuurders spreken ook met ngo’s, om afspraken te maken die ondernemersruimte bieden. Met actievoerders wordt ook gesproken. Maar een gesprek voeren met partijen die als doel hebben om alle landbouw uit Nederland te krijgen is bij voorbaat kansloos en zinloos.
Het opzetten van een offensief om de publieke opinie te beïnvloeden is iets wat niet van nature in ons boeren-DNA zit. Toch ligt daar wel de sleutel naar een nieuwe vorm van belangenbehartiging. De komkommertijd komt eraan. Laten we als LTO terugframen deze zomer. Helpt u ons mee?


Trienke Elshof

Trienke Elshof

Regionaal aanspreekpunt voor Algemene zaken (o.a. jongeren, visie & strategie, kennis & innovatie, ledenbetrokkenheid). Regionaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Trienke Elshof

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.