Turbulente tijden

Vanwege de coronacrisis werken we nog steeds thuis. Met het uitzicht op de steeds drogere landerijen gaan mail, telefoon en video-overleggen gewoon door.

Een regiobestuurder gaf aan dat hij de wandelgangen miste. Het informele overleg, dat normaal voor en na een vergadering plaatsvindt, past niet in een videocall. Het ‘nieuwe normaal’ creëert een afstand. Vanaf juni mogen we elkaar weer in kleine groepen fysiek ontmoeten.

Niets staat vast, blijkt uit recente ontwikkelingen. Na vragen van leden over de positie van LTO in het Landbouw Collectief is er vrijdag 8 mei een ledenbericht verstuurd. Het blijkt dat communicatie cruciaal is. Een brief of een WhatsAppbericht is te dun. Voor de rest gaan de media ermee aan de haal. Op die momenten heb je de behoefte om elkaar te zien en te spreken. Helaas is dat nu niet mogelijk.

Ik zal proberen iets te duiden over het besluit om voor een lossere samenwerking te gaan. Vijf maanden hebben de deelnemers aan het Landbouw Collectie intensief met elkaar opgetrokken bij het stikstofdossier. Dat heeft ons veel opgeleverd. Er zijn afspraken gemaakt om PAS-melders te vergunnen en beweiden en bemesten vergunningvrij te maken.

Daarna gingen de onderhandelingen moeizamer. Daarnaast hadden de deelnemers aan het Landbouw Collectief het druk met elkaar over uitspraken die ongelukkig vielen. Dat terwijl de discussie over inhoud zou moeten gaan.

Begin april zijn de overleggen met minister Carola Schouten (LNV) gestaakt, tot op de dag van vandaag. Op 24 april kwam de Kamerbrief naar buiten met verregaande maatregelen zoals opkoop. Dit jaar zijn we opgescheept met een voermaatregel voor melkvee die onwerkbaar is. Er moet volop worden gelobbyd om dit beleid te beïnvloeden.

Niets doen voelt niet goed. Als lobbyclub wil je juist beïnvloeden door in dialoog te gaan met andere partijen. LTO is voor samenwerken, minder in een keurslijf en meer gericht op resultaat. Elkaar loslaten en wel weten te vinden. Bel ons als u daar vragen of opmerkingen over heeft.

Trienke Elshof

Trienke Elshof

Regionaal aanspreekpunt voor Algemene zaken (o.a. jongeren, visie & strategie, kennis & innovatie, ledenbetrokkenheid). Regionaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Trienke Elshof

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.