Geen zon, geen wind? Met een boerderijaccu geen probleem!

  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Energie
  • Duurzame Energie
  • Zon op Dak Drenthe

Met boerderijaccu’s heb je een systeem waarmee je overtollige energie kunt opslaan. Op de momenten dat de zon niet schijnt of de wind niet waait, kun je dan alsnog gebruikmaken van eigen opgewekte energie.

Dit heeft een aantal voordelen: je hoeft minder stroom in te kopen, je kunt extra energie produceren bij netcongestie en je kunt zelfs stroom handelen op de markt. Hiermee word je onafhankelijker van de energieprijzen. We spreken hierover met Wouter Veefkind, programmamanager energie en Rients Hijma, projectleider energie bij LTO Noord.

‘Vanwege deze kansen en het feit dat veel leden kampen met problemen rondom netcongestie, zien we steeds vaker dat LTO Noord-leden investeren in boerderijaccu’s’, constateert Veefkind.

Wanneer veel duurzame energie wordt geproduceerd, zijn de energieprijzen laag. Wanneer weinig duurzame energie wordt geproduceerd, zijn de energieprijzen hoog. Daarom is het interessant om de energie die je produceert op te slaan en te verkopen (energiehandel) op het moment dat de prijs hoger is.

De rendabiliteit hiervan blijft maatwerk, stelt de programmamanager energie. ‘Vanuit ons programma ‘Energie’ hebben we tools ontwikkeld waarmee we ondernemers projectmatig kunnen ondersteunen.’

Ondersteuning in Drenthe

In een aantal Drentse gemeenten biedt de belangenbehartiger deze projectmatige ondersteuning. Hijma: ‘In het project ‘Gebiedsaanpak verduurzaming op het agrarisch erf in Drenthe’ helpen we agrarisch ondernemers met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering door duurzame energie. Denk aan duurzame energie opwekken met zonnepanelen of windmolens. Energie opslaan of besparen is ook mogelijk. In dit project werken we samen met provincie Drenthe en de gemeenten Aa en Hunze, Tynaarlo, Noordenveld, Coevorden, Hoogeveen en De Wolden.’

Agrarisch ondernemers in deze gemeenten kunnen voor vragen over energieopwekking, energiebesparing en energieopslag terecht bij de vraagbaak. Deze vraagbaak wordt mogelijk gemaakt door het project en wordt door LTO Noord bemand.

Vragen?

Hijma: ‘Heb je een vraag over het beoordelen van de offertes, de haalbaarheid, regelgeving of financiering? Wil je weten of een batterij of zonneboiler uit kan? Wil je weten of een boerderijaccu rendabel is of wil je weten hoeveel zonnepanelen nog op de aansluiting kunnen? Of heb je andere vragen? Dan helpen wij je graag verder. Neem gerust contact op met mij via rhijma@ltonoord.nl of (06) 14874392.’

Provincie Drenthe heeft onder meer de subsidieregeling ‘Oplossingen belemmeringen door netcongestie’ opengesteld tot en met 31 december 2025. Hiervoor is in totaal 150.000 euro beschikbaar voor haalbaarheidsstudies, 450.000 euro voor individuele batterijoplossingen en 400.00 euro voor andere oplossingen.

Bron:

Nieuwe Oogst