Excursie naar zoetwaterboer Klaas Schenk op 7 maart

  • West-Friesland

Het bestuur van LTO Noord afdeling West-Friesland organiseert een interessante excursie op donderdagmiddag 7 maart naar zoetwaterboer Klaar Schenk in Anna Paulowna.

Deze excursie vindt plaats op:

Wanneer Donderdag 7 maart om 13.30 uur
Adres Lotweg 26 te Anna Paulowna

Aanmelden : www.ltonoord.nl/excursie-7maart (ook i.v.m. carpoolen)

Water wordt steeds belangrijker. Ze noemen het dan ook wel het nieuwe goud. Maar wij merken als geen ander het tekort aan water in onze portemonnee. Ook de kwaliteit van water is voor veel bedrijven belangrijk. Daarbij wordt veel vervuiling toegerekend aan de land- en tuinbouw. 

We hebben te maken met:

  • Te kort aan zoet water, zo erg dat er huizen niet meer kunnen worden aangesloten.
  • De Waddenzee wordt te zout dus willen ze meer gaan spuien en dat betekent minder water in het IJsselmeer, dus een sneller beregeningsverbod.
  • Doordat het water bij droogte minder wordt doorgespoeld krijg je een hogere concentratie van vervuiling. En  mogen wij minder bemesten.

Alles hangt met elkaar samen. Toch zijn er oplossingen. Bij Klaas Schenk loopt het project ‘Zoetwaterboeren’ waar ze duurzame systemen onderzoeken over waterbeheer op de boerderij. Water opslaan in de percelen en diepe ondergrond, water geven door druppelslangen en peilgestuurde drainage.
Als dat ook in West-Friesland zou kunnen, zijn wij misschien wel aan zet. Kunnen wij helpen met het oplossen van het watertekort? In ieder geval voor onszelf.