Veel belangstelling voor kleine molens

  • Flevoland
  • Regio West
  • Energie
  • Natuur, Klimaat en Energie

Plaatsing van kleine boerenwindmolens in Flevoland wordt steeds aantrekkelijker, alleen staat de gemeentelijke regelgeving dat nu nog in de weg.

Kleine windmolen

150 boeren bezochten onlangs een voorlichtingsbijeenkomst van LTO Noord-afdeling Oostelijk Flevoland over kleine windmolens op eigen erf. Deze windturbines kunnen boerenbedrijven helpen om energieneutraal te worden en de snel oplopende energierekening te verlagen.
Maar plaatsing stuit op beperkingen van de Flevolandse gemeenten. Die stellen het maximum op 12 meter ashoogte. Dat wringt omdat wel volop grotere windmolenparken worden neergezet in de provincie.

Aan belangstelling geen gebrek, zegt projectleider Rients Hijma van LTO Noord. ‘Al is zo’n molen vaak een flinke investering. Gezien de huidige energieprijzen krabt iedere ondernemer zich nu achter de oren.’

Goede rendementen

Hijma voerde in 2022 een haalbaarheidsstudie uit onder 25 agrarische bedrijven in de Noordoostpolder. ‘Daaruit bleek dat met molens met een ashoogte van 25 meter goede rendementen zijn te behalen. Bij 15 meter ashoogte is dat ongeveer 30 procent minder’, licht hij toe.

Dat boeren in Flevoland geen windmolens op hun erf plaatsen, komt door de beperking van 12 meter ashoogte. Dat formaat turbines wordt niet geleverd. Gemeenten zijn bang voor een te grote ingreep in het landschap, vermoedt Hijma. ‘Maar ook een boerenwindmolen van 25 meter ashoogte is nog prima in het landschap in te passen. Zo’n molen is niet storend, er staat alleen iets extra’s in het landschap.’

LTO Noord Flevoland roept leden op toch aanvragen in te dienen voor een windmolen om zo de regels van de gemeenten aangepast te krijgen.
Meer informatie en een voorbeeldbrief vind je hier: https://www.ltonoord.nl/windFlevoland

Bron:

Nieuwe Oogst