LTO Noord-afdelingen verrassen scholen en ziekenhuizen met groenten en fruit

  • LTO Noord
  • Regio Noord
  • Regio Oost
  • Regio West
  • Ondernemerschap

LTO Noord-afdelingen trokken vorige week donderdag met een smakelijke verrassing naar onder meer FC Twente, scholen en ziekenhuizen. Doel van deze actie tijdens de Dutch Food Week was het gesprek aangaan over gezonde voeding.

Met het uitdelen van deze producten wilde LTO Noord tijdens de Dutch Food Week het belang van gezonde voeding laten zien en het gesprek hierover aangaan. Aan de actie, dat een vervolg was op de uitdeelactie van vorig jaar, deden 25 LTO Noord-afdelingen mee.

FC Twente

Martin Oldenhof, voorzitter van LTO Noord-afdeling Noord-Oost Twente, trok samen met zijn medebestuurder John Versteeg naar FC Twente. Daar overhandigden de bestuurders een krat vol groenten, vlees- en melkproducten aan de sportdiëtiste en kok van de voetbalclub. 'Gezonde voeding staat bij voetballers voorop en als agrarische sector spelen wij daar een belangrijke rol in', weet Oldenhof. Uit het gesprek met sportdiëtiste Titia van der Stelt kwam naar voren wat voetballers nodig hebben in hun dagelijkse voeding, met name voor een voorspoedig herstel na een zware training of wedstrijd, en hoe boeren en tuinders daaraan bijdragen.

'Voetballers hebben een combinatie van producten uit de schijf van vijf nodig om goed te kunnen presteren', weet Oldenhof. 'Er wordt onder meer gekeken naar de eiwitten in voeding.' Volgens Oldenhof is FC Twente een van de weinige voetbalclubs in Nederland die de catering in eigen beheer heeft. De club wil vooral lokale producten inkopen, maar gaf aan dat dit een uitdaging is met de constante hoeveelheid die zij nodig hebben. 'Lokaal is dat niet altijd leverbaar', aldus Oldenhof. Voor de congresruimtes die FC Twente verhuurt, koopt de club wel zoveel mogelijk lokaal voedsel in. 'Dat is ook de vraag van bedrijven die deze ruimtes huren. Zij willen graag lokale producten met een verhaal daarachter. Dat is een mooie ontwikkeling.'

LTO Noord-afdeling Het Hogeland was te gast bij woongroep 's Heeren Loo in Bedum. Voor de woongroep, waar mensen met en zonder verstandelijke beperking als buren bij elkaar wonen, stelde de afdeling een hutspot-pakket samen. 'We gingen met een trekker en voorlader vol winterpeen, uien, aardappelen, vlees, vla en yoghurt op pad', vertelt Anita Noordam van de afdeling. Met het uitdelen van deze producten wilden zij laten zien welke producten veelvuldig op de Groningse grond worden geteeld.

Voor LTO Noord-afdeling Zuidelijk Flevoland stond een bezoek aan de middelbare school RSG Slingerbos/Levant in Zeewolde op het programma. Daar ontmoetten de afdelingsbestuurders de kantinejuf en hoofdconciërge. 'De kantinejuf is heel erg aan het zoeken naar hoe zij het belang van groenten en fruit nog meer onder de aandacht kan brengen bij de jeugd', vertelt afdelingsbestuurder Carla Dekker. Groenten en fruit is niet altijd stoer, dat merk ik ook bij mijn kinderen die in dezelfde leeftijdscategorie zitten. Daarom is het belangrijk dat we als sector actief het gesprek daarover aangaan en dat er in het onderwijs meer aandacht komt voor gezond en lokaal voedsel.'

Kom bij de Boer Flevoland

In het gesprek gaf Dekker aan dat de vereniging Kom bij de Boer Flevoland is opgericht. 'Scholen kunnen een bezoek brengen aan een boerenbedrijf en gastlessen aanvragen.' De vereniging, waar de afdeling bij betrokken is, wil kinderen op die manier nog meer betrekken bij de sector. 'Ik vind dat ieder kind in zijn of haar leven minimaal een keer op de boerderij moet zijn geweest. Hoe komt jouw stukje kaas of yoghurt tot stand? Hoe groeit een aardappel of suikerbiet? Ook vind ik dat we als maatschappij bewust moeten zijn van lokaal voedsel, dat we dat koesteren en nog meer waarderen. In veel delen van de wereld is dit voedsel niet beschikbaar.'

Geniet nog even na met de aftermovie!

 

Mediaoverzicht

Regionaal

Lokaal