Meld problemen teruglevering zonne-energie

  • LTO Noord
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Duurzame Energie

Steeds meer boeren en tuinders plaatsen zonnepanelen op daken van stallen en schuren. Dit is een positieve ontwikkeling die wij als LTO Noord van harte steunen. Tegelijkertijd ontstaan er nu op verschillende plekken in het land grote problemen.

pluimveehouder-64

Via ons Leden Contact Centrum ontvangen wij dagelijks vragen van leden die geen zonne-energie kunnen terug leveren aan het net. Wij roepen iedereen die dit probleem heeft op om zich via ons meldpunt te melden.

Gemeenten en de Rijksoverheid plaatsen vraagtekens bij de omvang van het probleem. Voor een effectieve belangenbehartiging is het noodzakelijk dat wij kunnen laten zien hoe groot het probleem is. Daar hebben we jullie bij nodig. Heb jij een SDE++ subsidie aangevraagd, een positieve transportindicatie gekregen en na het aanschaffen van zonnepanelen te horen gekregen dat jij niet terug kan leveren aan het net? Meld je dan! Heb je dit te horen gekregen voor het aanschaffen van de zonnepanelen? Of nog eerder, tijdens het aanvragen van de subsidie? Ook dan roepen wij je op om het te melden.

Waarom melden?

Op dit moment wordt beleid gemaakt binnen de Regionale Energie Strategie (RES). Dit beleid dreigt de verkeerde kant op te gaan. Overheden en netbeheerders lijken namelijk de voorkeur te geven aan uitbreiding van de capaciteit voor zonneparken. Netinfrastructuur uitbreiden voor een (groot) zonnepark is namelijk gemakkelijker dan voor tientallen of honderden daken. Terwijl er in de maatschappij juist veel meer draagvlak is voor zon op dak, dan voor grote zonneparken. LTO Noord vindt dat er andere keuzes gemaakt moeten worden. Het kan niet zo zijn dat zonnepanelen op daken niet kunnen worden aangesloten, terwijl er een kilometer verderop wel een zonnepark wordt aangelegd en aangesloten. Om hier een effectieve lobby op te voeren is het voor ons van belang dat leden zich massaal melden.