Kennis delen over natuurinclusief ondernemen op Demobedrijf IJsselvallei

  • Regio Oost
  • Gelderland
  • Notenteelt en agroforestry
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Platteland en Omgeving
  • Melkveehouderij
  • Biodiversiteit
Datum
Tijden
Locatie
Beleefboerderij De Bonte Koe in Brummen

Hoe kan de natuur bedrijfsprocessen op een natuurinclusief melkveebedrijf ondersteunen? En is een goed verdienmodel dan mogelijk? Zie het zelf op natuurinclusief beleefboerderij De Bonte Koe in Brummen en bezoek de kennisbijeenkomst Bodem op 14 september.

16B2659

Natuur ondersteunt bedrijfsprocessen

Beleefboerderij De Bonte Koe in de IJsselvallei in Brummen is een gangbaar maar natuurinclusief melkveebedrijf met 190 melkkoeien en 96 ha grond, waarvan 81 ha kruidenrijk grasland en 15 ha bouwland (3 ha voederbieten, 12 ha tarwe met tuinbonen), gelegen in de prachtige IJsselvallei in Gelderland. De bedrijfsstrategie is dat de natuur de bedrijfsprocessen stimuleert en ondersteunt. 

Volg ervaringen uit de praktijk

Als demobedrijf in de IJsselvallei onderzoekt Jan Willem Breukink de komende drie jaar of een duurzaam verdienmodel op een gangbaar maar natuurinclusief melkveebedrijf mogelijk is. Hij deelt zijn praktijkervaringen graag met andere boeren, maar ook met beleidsmakers. Wat is het effect op de melkproductie zonder mais? Welke manieren van gewasbescherming zonder chemie zijn er? Hoe zet je al het grasland om naar kruidenrijk grasland? Wat is het effect op de bodem? En wat is het effect op je portemonnee?

Kennisbijeenkomst 14 september over de bodem

Op 14 september is er op het melkveebedrijf in Brummen (Cortenoeverseweg 125 in Brummen) een themabijeenkomst over de bodem. Boeren en andere betrokkenen zijn welkom van 10.30 tot 13.30 (inclusief lunch) voor een inkijkje op het natuurinclusieve melkveebedrijf. Ook wordt een drietal workshops gegeven door experts over het duurzaam benutten van de bodem. Wat is het effect van kruidenrijk grasland? Hoe verloopt de teelt zonder kunstmest? En wat doet dat voor de bodem en het bodemleven? 

Programma

10.30 Ontvangst
10.45 Welkom
11.00 Workshoprondes 1 en 2
12.00 Lunch
12.45 Workshopronde 3
13.15 Demonstratie machine voor chemievrij telen voederbieten 

Workshops

  • Bodemanalyses, wat kan ik hier mee? Van hetzelfde perceel zijn er grondmonsters gestuurd naar Koch, Eurofins en Albrecht methode. Wat leer ik van deze uitslagen? Door Ton Baltissen van Cropeye.
  • Functie van het bodemleven door Jan Willem Breukink.
  • Bedrijfsbodem en waterplan. Welke informatie haal ik hier uit door Djessie Donkers ZLTO.

Interesse om deel te nemen? Meld je dan aan via onderstaand formulier.

Demonstratie mechanisch melde plukken in voederbieten

Op demonstratiebedrijf IJsselvallei worden in 2022 voor het eerst voederbieten geteeld. In de zoektocht naar chemievrij is van de zomer geprobeerd de strijd te winnen van de melde. Helaas niet gelukt. Recent ontdekte Jan Willem Breukink dat Groenoord en Loonbedrijf Hofmeijer de enige machine in Nederland hebben die mechanische de melde kan trekken. Op woensdag 14 september tussen 13 en 14 uur is deze machine in actie in de voederbieten van Jan Willem. Kom kijken hoe de machine werkt!

 

Meer informatie

Neem voor meer informatie over dit project contact op met Michaela van Leeuwen via mavleeuwen@ltonoord.nl.

Dit formulier vraagt jou om jouw naam en e-mail adres zodat wij met jou kunnen communiceren. Jouw gegevens worden nooit aan derden verstrekt.

Zie onze privacyverklaring om te zien hoe wij met jouw gegevens omgaan.

Aanmeldformulier kennisbijeenkomst Bodem op 14 september