In de ontbijtweek van het Nationaal Schoolontbijt schuiven kinderen in heel Nederland op school aan tafel voor een gezond ontbijt. Boerderijeducatie Nederland roept jaarlijks educatieboeren op om op de boerderij een schoolontbijt te verzorgen voor een klas uit de eigen omgeving.
‘Wij zijn lid van Kiekeboer’n, de organisatie voor boerderijeducatie in Twente’, zegt Luttikhedde, die samen met haar man en ouders een melkveebedrijf runt. ‘Hier zijn dertig bedrijven bij aangesloten. Wij zijn educatieboer omdat we het belangrijk vinden dat zoveel mogelijk kinderen de kans krijgen een boerderij te bezoeken en leren waar de melk vandaan komt. Via het schoolontbijt kun je kinderen laten zien en proeven wat goed en gezond eten is. Ook laten wij zien hoe we met onze koeien omgaan, zodat ze ook nog wat leren van de boerderij.’
Vorig jaar had Luttikhedde via een kennis een groep van de Prinseschool uitgenodigd voor een ontbijt in de week van het Nationaal Schoolontbijt. Corona gooide toen roet in het eten. ‘Ik dacht: ik mail nog eens met de juf’, zegt Luttikhedde. ‘Zij was enthousiast en daarom is groep 3 nu op bezoek geweest met tien begeleidende ouders.’
Als een school zich aanmeldt voor het Nationaal Schoolontbijt, dan wordt vanuit deze organisatie een ontbijt verzorgd. De Enschedese school had zich niet aangemeld. Luttikhedde: ‘Geen probleem, ik heb zelf een ontbijt samengesteld. Daar moest in ieder geval bruin brood bij zitten. En daarnaast nog meer gezonde producten.’ Zoals zuivel en kaas van de eigen melkfabriek die bij Albert Heijn wordt verkocht, Neagelhoalt (gedroogd rundvlees) van eigen slacht, rookvlees van de slager uit het dorp, aangevuld met Nederlandse appels en peren.
Varkensvlees
‘De Prinseschool heeft leerlingen van diverse religies’, weet de educatieboerin. ‘Een aantal kinderen mag geen varkensproducten eten. Daarom koos ik ook voor rookvlees en voor Neagelhoalt, een Twents product waar de kinderen van proefden.’
Na het ontbijt ging de halve groep met Luttikhedde mee voor een rondleiding. ‘De andere kinderen konden een filmpje kijken, koeien natekenen en kleuren en ze gingen aan de slag met bezems en kruiwagens, waarmee ze de koeien en het jongvee mochten voeren. Na de rondleiding werd er gewisseld en ging de andere helft met mij mee. Gezond eten en educatie over de boerderij gingen mooi samen op deze ochtend.’