Bus vol Aeres-studenten met LTO Noord naar Brussel

  • LTO Noord
  • Voor de volgende generatie


Aeres-studenten van studentenvereniging USRA waren op woensdagochtend 15 mei vroeg uit de veren. De bus stond klaar voor de langverwachte excursie naar Brussel. Samen met LTO Noord trokken ze voor twee dagen richting Den Bosch, Brussel en later Maassluis.

Aeres studenten Brussel

Onder meer een bezoek aan het Europees Parlement en Copa-Cogeca stonden op het programma. En er werd er gelachen en gedanst in een karaokebar.

Om 6 uur ‘s ochtends vertrok de touringcar met pak ‘m beet 55 studenten en 10 LTO Noord-medewerkers en stagiaires dan eindelijk vanaf de parkeerplaats in Dronten. ‘De bus zat vol. Het was een grote ploeg’, zegt Julian Westerveld van de R&A-commissie van USRA, een studentenvereniging door en voor studenten van Aeres Hogeschool Dronten.

LTO Noord en USRA organiseren ieder jaar een excursie voor studenten. ‘We hebben al meerdere jaren een samenwerking met deze vereniging’, vertelt Donné Hegger, programmaregisseur van LedenCentraal en Voor de volgende generatie bij LTO Noord. ‘Deze studenten zijn onze toekomstige boeren en tuinders. Wij vinden het belangrijk hen bij de belangenbehartiging te betrekken en horen graag hun visie op het beleid dat wordt gemaakt.’

Onderdeel van deze samenwerking is de jaarlijkse excursie naar de Tweede Kamer in Den Haag of het Europees Parlement in Brussel. ‘Dit jaar kwam, in aanloop naar de Europese verkiezingen, de excursie naar Brussel heel mooi uit’, vervolgt Hegger.

Europese verkiezingen

De eerste stop was bij het ZLTO-kantoor in Den Bosch. Daar kreeg de groep uitleg over wat ZLTO allemaal in haar werkgebied doet voor boeren en tuinders. Bart Millenaar, boerenzoon en namens de VVD kandidaat voor het Europees Parlement, was ook aanwezig. ‘Hij vertelde over het parlement, zijn rol binnen de VVD, de verkiezingen en waarom het zo belangrijk is dat wij straks allemaal gaan stemmen’, legt Westerveld uit.

Vervolgens ging de reis verder naar Brussel. Daar werd een bezoek gebracht aan het Europees Parlement en Copa-Cogeca-kantoor. ‘Judith Sponselee, lobbyist van LTO in Brussel, vertelde over haar rol en de rol van LTO op Europees niveau. We kregen een rondleiding door het Europees Parlement en een stadswandeling, met uitleg over de gebouwen in de buurt.’ De dag werd afgesloten met een diner en borrel in hartje Brussel.

Op de tweede dag mocht de groep wederom vroeg de bus betreden. Dit keer voor een bezoek aan het hoofdkantoor van Lely in Maassluis. ‘In het Lelymuseum werd verteld over de geschiedenis van de fabriek en de materialen die worden gebruikt.’

Zowel LTO Noord als de studentenvereniging kijken terug op een geslaagde excursie. ‘Volgend jaar staat een excursie naar de Tweede Kamer op de planning. We hopen dat we dan weer met zo’n gezellige en gemotiveerde groep op pad mogen gaan.’

Bron:

Tekst: Sandra Kuiper, Nieuwe Oogst | Foto: Jasper Seidel