Deze pilots laten zien hoe weerbaar telen werkt

  • Gezonde planten
  • Akkerbouw en vollegrondsgroenten
  • Biologische landbouw
  • Bollenteelt
  • Bomen en vaste planten
  • Fruitteelt
  • Glastuinbouw
  • Gewasbescherming

Nieuwe Oogst schreef een interessante longread over 8 pilots binnen het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’. In deze pilots testen telers een andere aanpak van ziekten-, plagen en onkruidbeheersing. De ambitie is dat in 2030 elk teeltsysteem in de land- en tuinbouw weerbaar en vrijwel emissieloos is.

Het LTO-programma 'Weerbaarheid in de praktijk' helpt telers met praktijkpilots naar een andere aanpak van ziekten-, plagen en onkruidbeheersing, waarin minder gewasbescherming nodig is, meer groene en/of biologische middelen worden ingezet en andere teelttechnische maatregelen genomen worden.

Praktijkpilots helpen sectoren op weg naar weerbaar telen

Nieuwe Oogst deed een rondje langs acht praktijkpilots en schreef een interessante longread over wat afgelopen seizoen is gedaan en bereikt: optimaal spuiten in de glastuinbouw, aardappelen telen met minder stikstof, galmijt en vuur beheersen in tulpen, biologie inzetten tegen bonenvlieg, spuitinstellingen in de fruitteelt, glyfosaat verminderen in de landbouw, duurzaam lelies telen, en innovatiekringen in de boomkwekerij. 
Conclusie? Er kan al heel veel wél in het weerbaar maken van teelten. Een geïntegreerde aanpak van ziekten, plagen en onkruid is de toekomst.

Lees: Praktijkpilots helpen sectoren op weg naar weerbaar telen

 

Over het praktijkprogramma
Het praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk' is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en LTO Nederland en de sectoren. Binnen het programma zetten telers samen met teeltdeskundigen stappen naar weerbare teeltsystemen. In 12 pilots en expertteams wordt gewerkt aan het vullen van de gereedschapskist van telers met nieuw instrumentarium om hun gewassen op duurzame wijze gezond te houden en om plant- en teeltsystemen weerbaarder te maken.