‘Het is eerst eten, daarna gegeten worden’.

  • Biodiversiteit
  • Fruitteelt
  • Gewasbescherming
  • Gezonde planten

Volgens perenteler Lena Zevenbergen komen eerst de schadelijke insecten in de boomgaard, daarna de nuttige: ‘Soms moet je even op je handen blijven zitten in plaats van gelijk willen ingrijpen’.

Samen met andere experts uit de fruitteelt deelde zij maandagavond 8 april haar praktijkkennis en ervaring in het webinar ‘Evenwicht in de boomgaard: praktische toepassing van biodiversiteit’.

Biodiversiteit in de boomgaard

Naast Lena waren ook Karin Winkler van WUR, Pier Oosterkamp van ECOstyle en Ferdy Tolhoek van CAF aanwezig. Onder leiding van Ron Mulders van NFO bespraken zij de verschillende stappen en keuzes met betrekking tot agro-diversiteit, de invloed van bemesting en bodem, het lokken van nuttige insecten tegen de schadelijke, en de opbouw van een biotoop. Volgens de experts wordt het doorbreken van monocultuur evenals het inspecteren en monitoren steeds belangrijker; middelen werken effectief wanneer ze op het juiste moment worden ingezet. De tijd van ‘one size fits all’ is voorbij.

Klik hier om het webinar terug te kijken (1 uur)

 

De pilot ‘Nieuwe gewasbeschermingstrategieën in de fruitsector’ is één van de 13 pilots binnen het LTO-praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’. In dit praktijkprogramma adviseren en stimuleren we telers en tuinders om emissie van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen op erf en perceel, maar ook emissie naar de omgeving en omwonenden.