'Het is niet voor te stellen dat PAS-melders nog steeds geen vergunning hebben en er bijvoorbeeld voor innovatie die emissies reduceren geen vergunning kan worden verleend.
Hopelijk zitten er voor de Haagse politiek aanknopingspunten in het plan van LTO Nederland en advocatenkantoor Houthoff om Nederland van het stikstofslot te halen. Vergunningen moeten kunnen worden verleend, zodat agrarisch ondernemers weer plannen kunnen maken voor de toekomst.
Zo heeft provincie Drenthe aangetoond dat PAS-melders waar een handhavingsverzoek speelt, bijna geen invloed hebben op de natuur. De passende beoordelingen die per bedrijf zijn uitgevoerd, geven dit duidelijk aan. Daarnaast zijn alle dieren die de PAS-melders bezitten, meegenomen in de berekeningen die te maken hebben met landbouwemissie. Conclusie: er komt geen extra stikstof bij. Wat mij betreft is het dus een boekhoudkundig probleem.
Graag willen we meedenken over hoe we tot oplossingen kunnen komen. De landbouw kan veel en neemt verantwoordelijkheden, dat is uit onderzoek wel gebleken. We verminderen emissie vanuit de rantsoenen en zetten technische oplossingen in om meer stikstof te binden. Naast alles wat er al is gebeurd met betrekking tot de beëindigings-regelingen en het resultaat van jarenlang beleid op het gebied van ammoniak.
Maar eerst moet het juridische deel worden geregeld, want we willen wel weten wanneer goed ook echt goed genoeg is. Niemand is immers gehouden aan het onmogelijke.