Voorzitter Jeroen van Wijk van LTO Noord Utrecht: ‘We hebben veel potentie en kennis onder onze leden'
Vanuit deze nieuwe bestuursstructuur wil LTO Noord haar leden meer betrekken bij de vereniging en lobby. Hierbij wordt ingezet op kortere lijnen, een plattere structuur en meer kracht in de provincie. De inrichting van de lokale afdelingen blijft ongewijzigd, maar regionaal en landelijk is er een andere opzet.
Het algemeen bestuur en de regiobesturen smelten samen. De vacatures provinciaal voorzitter en vicevoorzitter zijn grotendeels ingevuld. Straks is er een algemeen bestuur van twaalf personen met naast de negen provinciaal voorzitters de jongerenvertegenwoordiger, vicevoorzitter en voorzitter. Ook gaat de belangenorganisatie meer samenwerken vanuit vier thema’s: Platteland & Omgeving, Water & Bodem, Natuur, Klimaat & Energie en Mens, Ondernemerschap & Onderwijs.
Meer duidelijkheid
Van Wijk, voorzitter van LTO Noord Utrecht en ook vanaf 1 juli benoemd in deze rol, heeft vanuit die functie in zijn provincie de coördinatie van de werving van kandidaten voor deze thema’s. Hij denkt dat de themaverdeling bestuurders meer duidelijkheid geeft. ‘We zitten dichter bij het algemeen bestuur van LTO Noord en van daaruit ook dichter bij LTO Nederland en de landelijke vakgroepen. Die kortere lijnen zijn van belang om sneller informatie te delen en sneller besluiten te nemen’, vermoedt hij.
‘Ik heb vertrouwen in deze manier van werken binnen heel LTO Noord, omdat wij in regio West nu ook al goed op die manier samenwerken. Voor straks zijn de thema’s alleen anders geformuleerd en ligt de focus nog meer op de eigen provincie. Zelf heb ik de meeste affiniteit met Platteland & Omgeving, dus ga ik voor dat thema. Maar voor de andere thema’s ligt het nog open.’ De provinciaal voorzitter heeft goede hoop op de juiste kandidaten. ‘We hebben veel potentie en kennis onder onze leden’, benadrukt hij.
De meerwaarde van de thema-indeling ziet De Wijk ook, op basis van zijn goede ervaringen. ‘Natuurlijk trek je zelf de kar voor jouw thema en heb je van daaruit overleggen met overheden, waterschappen, maatschappelijke partners en uiteraard met de beleidsadviseurs vanuit de werkorganisatie. Maar met elkaar als themabestuurders binnen de provincie vorm je ook een soort team, waarin je zaken afstemt. Per thema weet ik wat er speelt en schuif ik aan als er complexe zaken aan de orde zijn of als iets meer thema’s raakt.’
Vanuit de gebiedsplannen onder Platteland & Omgeving ziet de provinciaal voorzitter veel raakvlakken met de andere thema’s. ‘Bij sommige thema-aspecten, zoals klimaat en natuur, zullen we gaandeweg meer beeld bij de dossiers krijgen. Maar ik denk ook dat een thema zoals ondernemerschap gewoon essentieel is: we zijn immers een ondernemersvereniging, en dat aspect werd nog wel eens onderbelicht. Als themabestuurders zijn we allemaal ondernemers en kunnen we elkaar daar ook weer in aanvullen.’
_______________________________________________________________________________________________________________________
Dit zijn de vier thema’s waar LTO Noord zich op richt
LTO Noord werkt vanaf 1 juli volgens een nieuwe bestuursstructuur met thema’s. Dit zijn Platteland & Omgeving, Bodem & Water, Mens, Ondernemerschap & Onderwijs en Natuur, Klimaat & Energie. Themabestuurders bij LTO Noord zijn verantwoordelijk voor een of meer van deze vier thema’s. Wat houden ze eigenlijk in?
De ruimte op het platteland staat onder druk als gevolg van maatschappelijke opgaven zoals natuurontwikkeling, woningbouw, energievoorzieningen en defensie. LTO Noord draagt vanuit dit thema bij aan beleid met perspectief voor de agrarische sector en de leefbaarheid op het platteland. Denk daarbij aan gebiedsgerelateerde vragen op het gebied van ruimtelijke ordening, omgevingsvisies en vergunningverlening.
De vereniging zet daarbij ook in op onder andere een gebiedsgerichte aanpak, bijvoorbeeld in de vorm van gebiedsprocessen.
Schoon en voldoende water en een gezonde bodem zijn belangrijke pijlers voor een robuust landbouwsysteem. Naast belangenbehartiging op dit thema zet LTO Noord zich in om leden voor te bereiden op uitdagingen op dit gebied.
Denk daarbij aan de Kaderrichtlijn Water, schaarsere hulpbronnen zoals kunstmest en gewasbescherming, toenemende weersextremen en behoud en verbetering van biodiversiteit en bodemgezondheid. Dat doet de vereniging onder andere met programma’s als Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.
-
Mens, Ondernemerschap & Onderwijs
LTO Noord zet haar leden in hun kracht als mens, ondernemer, werkgever en bestuurder. Zij zorgen voor goed eten, mooi groen en sterk ondernemerschap in het belang van ons allemaal. De ondernemers zijn de drijvende kracht achter een leefbaar en veilig platteland met oog voor de omgeving en collega-boeren en -tuinders.
De vereniging vertelt hun verhaal aan de overheid en de samenleving. Daarbij pleit zij voor diversiteit binnen het familiebedrijf, de vereniging en in de sector. Met oog voor de mens achter de ondernemer, een luisterend oor en de menselijke maat in beleid. LTO Noord stimuleert ondernemerschap, een leven lang ontwikkelen en goed werkgeverschap.
-
Natuur, Klimaat & Energie
Rond dit thema worden belangen behartigd, maar LTO Noord maakt zich ook sterk voor de begeleiding en ontwikkeling van haar leden in hun groei of transitie naar toekomstbestendige verdienmodellen op het gebied van energie en natuur. Hoe krijgen zij vanuit doelsturing de ruimte om eigen keuzes te maken en te werken aan emissiereductie?
Daarnaast werkt de organisatie vanuit dit thema onder andere aan de beleidsmatige kaders rond vergoedingen voor natuurbeheer en compensatie voor geleden wildschade.
Bron:
Tekst: Julius de Vries, Nieuwe Oogst | Foto: William Hoogteijling