LTO Noord slaat alarm: ‘Pak jakobskruiskruid echt aan’

  • LTO Noord

De oproep van LTO Noord om jakobskruiskruid en de opkomst daarvan nu echt aan te pakken, heeft veel aandacht gekregen. Verschillende politici hebben naar aanleiding van de oproep vragen gesteld over de plant en de gevolgen daarvan voor vee. De vereniging is hier blij mee.

Jakobskruiskruid is een wilde, meestal tweejarige, plant met kenmerkende gele bloemen. De plant komt voor in bermen en natuurgebieden. Van daaruit verspreidt deze zich verder in weilanden.

De plant is giftig voor vee. Koeien, schapen en paarden zullen jakobskruiskruid in het weiland niet eten als er voldoende voer staat. Zij vinden de plant niet lekker, weet diergezondheidsorganisatie Royal GD. Maar wanneer er onvoldoende voer staat, kan deze plant wel een risico vormen. Het risico is het grootste wanneer de plant tijdens het kuilen en hooien in het voer terechtkomt.

Volgens Royal GD gaat de onsmakelijkheid van de plant tijdens het droog- en conser-veringsproces verloren, maar blijven de giftige effecten in de plant aanwezig. De gifstoffen (pyrrolizidine alkaloïden) tasten vooral de cellen van de lever aan, zo valt te lezen op de website van Royal GD.

Leverfalen, vermagering, uitval

De plant kan onder meer leverfalen veroorzaken, maar ook geelzucht, afwijkend gedrag en evenwichtsproblemen. Ook vermagering, verminderde productie en uiteindelijk sterfte kunnen een gevolg zijn van een vergiftiging door jakobskruiskruid.

Bekend is dat bij langdurige opname van kleine hoeveelheden jakobskruiskruid een gedeelte van de lever wordt aangetast. Uiteindelijk kan dit leiden tot vergiftiging en uitval van het orgaan. LTO Noord hamert daarom al langer op het feit dat jakobskruiskruid moet worden aangepakt.

Zo pleit LTO Noord al jaren voor ander bermbeheer. In regio Oost zocht LTO Noord een aantal jaren geleden in het kader hiervan de samenwerking op met gemeenten in Oost-Nederland. Door samen te werken, wilden beide partijen de biodiversiteit in wegbermen en perceelsranden versterken zonder dat boeren last hebben van schadelijke onkruiden. Daarbij werd gekeken naar de keuze van zaaimengsels en het beheer daarvan.

Toch valt er op dit vlak nog veel te winnen. Daarom heeft LTO Noord onlangs alarm geslagen. De vereniging heeft overheden opgeroepen om werk te maken van de aanpak van jakobskruiskruid en heeft brieven verstuurd naar ProRail, Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies.

En met succes. De oproep van LTO Noord is breed opgepakt door landelijke, regionale en lokale media, waaronder RTL Nieuws en de Telegraaf, en bereikte daardoor veel mensen. Daarnaast hebben diverse politici vragen gesteld over jakobskruiskruid en de aanpak daarvan. LTO Noord is blij met dit resultaat, omdat overheden aan zet zijn om de plant zo snel mogelijk aan te pakken.

Bron:

Tekst: Sandra Kuiper, Nieuwe Oogst | Foto: Johan Wissink