Met ruim 2 ton volop kans voor kruidenrijk

  • Biodiversiteit

Het waren heel wat telefoontjes en brieven. Maar het was de moeite waard: de campagne ‘Allemaal Kruidenrijk’ heeft zeker twintig gemeenten over de streep getrokken om te doneren. Hierdoor kan 203.000 euro worden ingezet voor korting op graskruidenmengsels. ‘Het geld druppelt nog steeds binnen.’

Een belteam van het LTO Noord-programma ‘Biodiversiteit’ belde in oktober tientallen afdelingen om te peilen of ze wilden meedoen aan een actie om hun gemeenten te laten meefinancieren in de landelijke campagne ‘1001ha Kruidenrijk Grasland’. De campagne ‘Allemaal Kruidenrijk’ is hiervan een spin-off, op initiatief van LTO Noord.

Het resultaat mag er zijn. Er werden 72 afdelingen benaderd en 28 doen volop mee. Zestig brieven naar gemeenten gingen de deur uit. Daarvan willen twintig gemeentebesturen de knip trekken en van veertien is het nog afwachten.

Voorzitter Trude Buysman van LTO Noord-afdeling West-Friesland stuurde het donatieverzoek aan de zeven gemeenten die in haar gebied vallen: Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec, Drechterland, Enkhuizen en Hoorn. De twee eerstgenoemden zegden een donatie van maximaal 15.000 euro toe.

Van Opmeer verwacht Buysman ook nog een positieve reactie, ‘omdat dit een agrarische gemeente is’. In tegenstelling tot Hoorn en Stede Broec die nauwelijks boeren binnen de grenzen hebben. ‘Maar dan kost het je als gemeente dus ook weinig geld, terwijl je er wel goede sier mee kunt maken.’

Toch geeft de voorzitter haar overtuigingsstrijd nog niet op. ‘In de landbouwoverleggen met de gemeenten proberen we alsnog of ze voor volgend jaar willen meedoen. Het beste is nog als je de wethouder ergens tegenkomt en tussen neus en lippen door enthousiasmeert voor het verhaal.’

Dat enthousiasme mag er volgens Buysman gerust zijn. Voor melkveehouders heeft kruidenrijk grasland als voordeel dat de opbrengst en voederwaarde – energie en eiwit – vergelijkbaar met of hoger zijn dan die van blijvend grasland. ‘Kruiden zorgen voor minder schimmels, minder schadelijke insecten en meer natuurlijke vijanden. De koe is gezonder en we willen met z’n allen toch ook een mooi landschap?’

Dat mooi niet gelijkstaat aan kleurrijke bloemenvelden, is de disclaimer die de afdelingsvoorzitter in haar brieven aan de gemeenten en in een persbericht duidelijk heeft meegegeven. ‘Dat burgers niet het beeld wordt voorgehouden dat ze straks honderden klaprozen in het veld zien staan. Veel kruiden zijn groen en bloeien niet of maar even.’

Grondgebonden

Bovendien is het succes van de kruiden grondgebonden. ‘Het beste is om kruiden te zaaien die van oorsprong voorkomen in jouw gebied. Dat zijn in West-Friesland geen klaprozen. Er moet nog veel meer onderzoek komen naar welk kruidenmengsel waar het best kan worden gebruikt’, zegt Buysman.

Dat weten ze bij het LTO Noord-programma ‘Biodiversiteit’ ook. Dus vinden melkveehouders bij deze Nieuwe Oogst een telkaart, waarop de veertien meest voorkomende kruiden in grasmengsels staan. ‘Daarmee kunnen ze zelf het land opgaan om te kijken welke kruiden ze wel en niet hebben’, zegt campagneleider Edwin Blankenvoort. Volgens Buysman kun je met de telkaart ook na het zaaien monitoren welk gewas wel en niet is opgekomen op welke bodem.

‘Het beheer van kruidenrijk grasland is anders dan van regulier Engels raaigras. Als je het beheer niet aanpast, kan het resultaat tegenvallen’, weet Blankenvoort. Daarom houdt de campagne ‘Allemaal Kruidenrijk’ niet op bij het verstrekken van 150 euro korting op een graskruidenmengsel per hectare, doorgaans voor maximaal 3 hectare aan te vragen.

Hulp bij kennisvergaring

‘We bieden in het najaar een e-learning aan. Ondernemers krijgen inzicht over het toepassen van kruidenrijk grasland, het management en of het goed kan samengaan met de huidige bedrijfsvoering. De meeste boeren willen wel, maar hebben hulp nodig bij kennisvergaring’, merkt de campagneleider.

De digitale leerhulp kent meerdere modules. Dat betreft onder meer bewustzijn: wat is kruidenrijk grasland en wat zijn de effecten? Daarnaast komen de implementatie op basis van bodemanalyses, subsidiestromen, inzaaien of doorzaaien, het juiste mengsel, bemesting, maaien, monitoren en beheer aan bod.

Op deze pagina vind je meer informatie over kruidenrijk grasland.

Bestellen kan sinds begin maart

Het bestellen van kruidenrijke grasmengsels is sinds begin maart voor alle (melk)veehouders mogelijk. LTO Noord heeft haar leden tijdig ingelicht over de startdatum, zodat de achterban zo snel mogelijk kon bestellen. De korting is beschikbaar voor 3 tot 6 hectare, afhankelijk van de woonplaats van de agrariër. Voor inzaaimengsels is de korting 150 euro per hectare, voor doorzaaimengsels 75 euro. Het combineren van de mengsels in een bestelling is (nog) niet mogelijk.

Op verzoek van bestuurders in vooral akkerbouwgebieden heeft LTO Noord gemeenten gevraagd ook te doneren voor groenbemesters.

Klik hier om jouw kruidenrijke gasmengsels te bestellen.

Bron:

Sacha Wunderink, Nieuwe Oogst | Foto’s: Twan Wiermans, Bert Hartman, LTO Noord