Middelen horen op het gewas, niet in de sloot?

  • Akkerbouw en vollegrondsgroenten
  • Biologische landbouw
  • Bollenteelt
  • Bomen en vaste planten
  • Fruitteelt
  • Glastuinbouw
  • Paddenstoelen

Iedere druppel gewasbeschermingsmiddel dat in de sloot komt kan bijdragen aan een normoverschrijding, wat kan leiden tot beperkingen in het middelenpakket.

uien-teelt-06

Akkerbouwers die daarom vandaag hun emissie willen aanpakken, doen er goed aan om het webinar ‘Middelenpakket uit de sloot’ terug te kijken.

Want met de uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen via erf, perceel of drift groeit ook de kans op meer restricties op de beschikbaarheid. Omdat de bedrijfssituatie en weersomstandigheden een grote rol spelen, komen in het webinar diverse maatregelen en oplossingen voorbij om emissie te voorkomen.

Diverse deskundigen uit werkveld – van middelenfabrikant tot teeltadviseur – bespreken tijdens het webinar de emissieroutes en -risico’s en hoe die te verminderen. Zij gaan in op de recente cijfers over normoverschrijdingen per regio. Verder geven zij uitleg over de inzet van online hulpmiddelen als de Toolbox Emissiebeperking en Farmmaps.

Grootste zorg rond plantgezondheid

Het webinar is de derde onder de noemer #Emissiereductiesprint, een samenwerking van LTO Nederland, Brancheorganisatie Akkerbouw en het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). De waterkwaliteit verbeteren en normoverschrijdingen terugdringen, vormt al enkele jaren een speerpunt in de gezamenlijke inzet van deze drie partijen. Juist omdat voor akkerbouwers het steeds beperktere middelenpakket de grootste zorg is op het gebied van plantgezondheid. Alle reden om er samen, van fabrikant tot teler, stevig de schouders onder te zetten en die emissiereductiesprint tot een goed einde te brengen. Dit wordt ingevuld door ondernemers praktische informatie en inspirerende voorbeelden te geven hoe ze emissies kunnen voorkomen.

Nieuwsgierig naar de praktijkoplossingen? Kijk het webinar ‘Middelenpakket uit de sloot’ hieronder terug:

Bron:

LTO Nederland