Wat is NitriNure?
NitriNure (Nitrified Nitrogen from manure) is een innovatief onderzoeksproject dat onderzoekt hoe we dunne mest – vaak gezien als afval – kunnen omzetten in een stabiele, waardevolle meststof. Dat gebeurt via een biologisch proces dat ammonium uit mest omzet in ammoniumnitraat, een kunstmestvervanger met veel minder uitstoot van ammoniak en broeikasgassen. Dit draagt bij aan emissiereductie en biedt oplossingen voor de mestproblematiek in Nederland.
Slimme technieken op het boerenbedrijf
Op een melkveebedrijf en bij een mestverwerker worden de eerste testen uitgevoerd. Daar wordt gekeken hoe de techniek van nitrificatie werkt in de praktijk. De mest krijgt een lagere zuurgraad (pH 6), wat zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen. Naast deze methode wordt ook geëxperimenteerd met het onttrekken van water uit mest, het maken van kleinschalige compost en zelfs het produceren van ammoniumsulfaat in kristalvorm.
Toekomstkansen
De nieuwe meststoffen worden niet alleen in het lab getest, maar ook in de praktijk – op het veld en in potproeven. Daarbij wordt gekeken naar de werking van de meststof, de uitstoot van ammoniak en lachgas, en de economische haalbaarheid. Door verschillende soorten meststoffen te mengen, kan de boer beter inspelen op de behoefte van het gewas. Dat maakt de landbouw efficiënter en duurzamer.
Bijdrage aan duurzame landbouw en beleid
NitriNure maakt deel uit van de Versnellingsaanpak Emissiearme Landbouw en wordt mede gefinancierd door provinciale overheden en LTO Noord Fondsen. Het uiteindelijke doel is dat deze mestvervangers worden erkend als RENURE-producten. Dat zou betekenen dat boeren deze emissiearme kunstmestvervangers kunnen inzetten als alternatief voor reguliere kunstmest – een belangrijke stap richting circulaire landbouw.
In dit project werkt LTO Noord samen met boeren, bedrijven en kennisinstellingen, zoals Wageningen Environmental Research, RWB Water, Mestwater en Stichting Biomassa Achterhoek. Deze samenwerking zorgt ervoor dat kennis, techniek en praktijk samenkomen.