Petitie van LTO en provincies Drenthe en Gelderland aan Tweede Kamer: verlaag beschermde status wolf

  • Gelderland
  • Drenthe
  • Wolf

LTO heeft een petitie van de Provincies Gelderland en Drenthe mede ondertekend. De petitie is op 2 april aangeboden aan Dion Graus, voorzitter van de commissie Natuur, Landbouw en Voedselkwaliteit (LNV).

Met de petitie informeren we de leden van de commissie LNV over onze gezamenlijke standpunten, waarin het verlagen van de beschermingsstatus van de wolf centraal staat.

Diana Versteeg, aanbieder namens LTO

Namens LTO was Diana Versteeg aanwezig. Naast voorzitter van LTO Randmeerkust heeft ze een agrarisch bedrijf bij Uddel: "Hier alleen in de Veluwse regio Uddel, Elspeet, Elburg en 't Harde lopen al minimaal vier roedels en dat is te veel. Ze doden naast wild ook schapen, maar ook pony's en kalveren. En ze komen te dichtbij de bewoonde omgeving; je ziet dat ze niet meer bang zijn voor mensen en dat maakt het juist gevaarlijk. Vorig jaar zijn bij ons ook zes schapen gedood door de wolf, die zelfs onder de 1,80 hoge afrastering - met stroom - doorkroop. Nu houden wij 's nachts onze schapen daarom ook binnen. En dat geldt voor veel veehouders. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik hoop dat de politiek dat nu ook beseft en actie onderneemt."

Wat is de inzet van de petitie?

Naast het actief inzetten op een verlaging van de beschermde status, vragen we ook:

  • actieve inzet richting Brussel op het vrij maken van extra middelen voor preventie naast de bestaande middelen;
  • te zorgen voor duidelijk landelijk beleid met perspectief;
  • vanuit een Europees perspectief een gunstige staat van instandhouding van de wolf vast te stellen.

Wat is het standpunt van LTO over de wolf?

De gevolgen van de snelle terugkeer van de wolf zijn groot voor onze boeren en plattelandsbewoners. LTO zet zich Europees, landelijk en regionaal in voor een goede bescherming van vee, toereikende schadevergoeding en realistisch, adequaat beheer.