Registratie WA-verzekering blijft achter bij gekentekende landbouwvoertuigen

  • LTO Noord
  • Landbouwverkeer

Op 1 januari 2021 is de wettelijke kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen in werking getreden. Als gevolg daarvan moeten deze voertuigen met een kenteken ook WA-verzekerd zijn. Als een voertuig schade maakt, dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen. Volgens de RDW is dat nu bij ca 200.000 trekkers niet het geval. RDW neemt binnenkort contact op met de eigenaren van deze voertuigen. Vanaf 1 januari 2023 kan controle plaatsvinden.

vollegrondsgroenteteelt-2

Op dit moment staan volgens gegevens van de RDW zo’n 200.000 (land)bouwvoertuigen nog niet als verzekerd geregistreerd bij de RDW. Dit betekent niet automatisch dat ze onverzekerd zijn. Deze voertuigen zouden bijvoorbeeld via een bedrijfspolis of op chassisnummer (VIN) verzekerd kunnen zijn. Of dat de verzekeraar het kenteken van deze (land)bouwvoertuigen nog niet heeft geregistreerd bij de RDW. De RDW denkt dat de meeste van deze voertuigen via een bedrijfspolis verzekerd zijn. Dit moet aangepast worden naar een WA-verzekering op het kenteken.   

Doe de check

Mijn voertuig is al verzekerd
Eigenaren kunnen zelf controleren of hun voertuigen als WA-verzekerd geregistreerd staan bij de RDW. Dit kan via www.rdw.nl/kentekencheck
Wanneer het voertuig niet als verzekerd staat geregistreerd dan moet de eigenaar contact opnemen met de verzekeraar of tussenpersoon.

Mijn voertuig is niet verzekerd
Gekentekende voertuigen moeten minimaal WA-verzekerd zijn. Hierop zijn enkele uitzonderingen, zoals getrokken of verwisselbare voertuigen. Neem contact op met uw verzekeraar of tussenpersoon voor het verzekeren en het bij de RDW laten registreren van de WA-verzekering. 

Bron:

LTO Nederland