Terugkijken: Webinar agrarische bedrijfsbeëindiging en nieuwe start

  • Voor de mens achter de ondernemer
  • LTO Noord

Over agrarische bedrijfsbeëindiging en het maken van een nieuwe start organiseerde TABOER op 27 juni een webinar. Onder gespreksleiding van Veronique Verdurmen deelden twee varkenshouders hun ervaringen met het stoppen met hun bedrijf en de impact daarvan op hun leven.

Vaak ben je geen boer geworden om met je bedrijf te stoppen. Soms zit het bedrijf al generaties in de familie of is het je levenswerk geworden. Als je dan je bedrijf moet beëindigingen is dat een ingewikkeld proces. Dat kan voor slapeloze nachten zorgen, maar het kan ook een opluchting zijn. Hoe dan ook is er altijd weer een toekomst, want waar deuren sluiten, gaan andere deuren open. Dat klinkt eenvoudig, maar het kan behoorlijk ingewikkeld zijn als je moet nadenken over je toekomst, terwijl je emotioneel nog aan het verwerken bent. Over agrarische bedrijfsbeëindiging en het maken van een nieuwe start organiseerde TABOER op 27 juni een webinar.

Onder gespreksleiding van Veronique Verdurmen deelden twee varkenshouders hun ervaringen met het stoppen met hun bedrijf, de impact daarvan op hun leven en hoe zij een nieuwe invulling hebben gevonden. Bart van Kerkhof en Jan Overeem schetsten beide hun eigen proces van nadenken over de toekomst, terwijl ze bezig waren met het stoppen van hun agrarisch bedrijf. Ze vertelden hoe zij hun leven een andere invulling gaven en wat de invloed daarvan was op hun partners, gezinnen en omgeving. 

Volgens agrocoach Lizanne Roeleven is stoppen ook ondernemen. Ze deelde inzichten uit haar praktijk, bijvoorbeeld over de verschillen tussen familiebedrijven die al generaties lang bestaan en bedrijven die noodgedwongen stoppen, uit eigen keuze, of door politieke redenen. Ze besprak hoe je regie kunt houden en over de emoties die gepaard gaan met bedrijfsbeëindiging.

Webinar terugkijken

Heb je het webinar gemist of wil je de informatie nog eens terugkijken? Dat kan. Bekijk de opname hieronder.

 

 

Over TABOER 

TABOER is een initiatief van LTO Noord, ZLTO en Zorg om Boer en Tuinder. Zit je ook in een onzekere situatie of zie je iemand in je directe omgeving worstelen met deze onzekerheid? Praat erover. TABOER biedt als onafhankelijk loket een luisterend oor en helpt bij het vinden van passende zorg. Je staat er niet alleen voor. TABOER spreekt jouw taal. Praten helpt! www.taboer.nl