Naast een speurtocht, springkussen en kleurwedstrijd, was er een speciale schminkhoek voor kinderen
Zo’n driehonderd ouders, kinderen en opa’s en oma’s trokken op de zonovergoten eerste donderdag van mei naar het melkveebedrijf van de familie Boxum in het Overijsselse Genemuiden. Dit was het tweede jaar dat Johan en Jannie Boxum, lid van LTO Noord, onder de vlag van Boeren en tuinders pakken uit en Boert Bewust IJsseldelta ‘Meivakantie bij de boer’ organiseerden. Het initiatief werd mede ondersteund door de Gebiedscoöperatie IJsseldelta.
Speurtocht door melkveestal
‘Dit evenement was ons vorig jaar zo goed bevallen dat we er graag een vervolg aan wilden geven’, vertelt Jannie Boxum. ‘En ook dit jaar kijken we weer met een heel goed gevoel terug op deze dag.’ De dag stond bol van activiteiten. ‘We hadden een speurtocht uitgezet door de stal en over het erf met allerlei vragen waardoor kinderen, hun ouders, opa’s, oma’s en andere familieleden kennis konden maken met ons bedrijf en de agrarische sector. Denk aan ‘Hoe ziet een dag in het leven van een koe eruit?’ Zulke vragen leveren hele leuke gesprekken op’, weet Jannie Boxum.
‘Door in gesprek te gaan, merk je dat mensen oprecht geïnteresseerd zijn’, gaat de melkveehouder verder. ‘In ons, het bedrijf, de koeien en ons eindproduct. Er werden veel vragen gesteld, vooral praktische. Bijvoorbeeld over de melkrobot. Mensen vinden het fascinerend dat koeien zelf weer naar de melkrobot gaan. Voor ons is dat heel normaal, maar voor een buitenstaander niet. Naast het springkussen, de kleurwedstrijd en een speciale schminkhoek waar veel gebruik van werd gemaakt, stonden er tussen de middag tosti’s, ijsjes en pannenkoeken klaar, gemaakt van de melk van eigen koeien. ‘Het is veel werk, maar je krijgt er ook heel veel voor terug’, zegt Jannie Boxum. ‘Kinderen weten vaak niet meer waar hun eten vandaan komt. Door ze op een speelse manier mee te nemen in het boerenleven, hopen we die verbinding te herstellen.’
Eigengemaakte zuivel
Bezoekers konden kennismaken met de eigengemaakte yoghurt, vanille vla, blanke vla, vruchtenvla, karnemelk, kefir en Biesvelder Grillkaas. Met die tak is het echtpaar een aantal jaar geleden begonnen. ‘Wij melken 110 koeien. We hebben geen opvolger en kregen vaak de vraag wanneer we met het bedrijf zouden stoppen, maar kozen ervoor om een situatie te creëren waarmee wij nog een aantal jaar door kunnen. Daarom investeerden we, voor arbeidsverlichting, in melkrobots. Doordat het werk afnam en wij toch wel van reuring houden, ben ik mij gaan focussen op verzuivelen. Inmiddels maken en verkopen we zuivelproducten van 500 liter melk in de week.’
Bron:
Tekst: Sandra Kuiper, Nieuwe Oogst | Foto: Freddy Schinkel