Verdienen met grasland en CO2-uitstoot te grazen nemen

  • LTO Noord

LTO Ledenvoordeel, in samenwerking met GreenDutch en NLgroen, roept LTO-leden met grasland op om een belangrijke bijdrage te leveren aan de reductie van CO2-uitstoot en tegelijkertijd extra inkomsten te genereren.

polder

Door grasland tien jaar lang niet te ploegen of te scheuren, worden koolstofcertificaten vrijgemaakt die een waardevolle bron van inkomsten vormen.

‘Boeren kunnen een wezenlijke klimaatbijdrage leveren door koolstof op te slaan in de bodem’, stelt Arnout Goeman, business developer bij LTO Ledenvoordeel. ‘Tegelijkertijd vraagt de omschakeling naar koolstoflandbouw nogal wat van ondernemers. Het is dus belangrijk dat boeren worden beloond voor hun bijdrage aan de klimaattransitie.’

‘We roepen leden met grasland dan ook op om deel te nemen aan het project ‘Blijvend grasland’ en hun rol als voorvechters van duurzaam landgebruik te vervullen’, gaat Goeman verder.
‘Door grasland minimaal tien jaar lang onaangeroerd te laten, kunnen ondernemers een tastbare impact hebben en tegelijkertijd profiteren van economische kansen. Via het LTO-lidmaatschap krijgen ze bovendien nog een extra percentage op de opbrengst.’

Elke euro is winst

Toon Branbergen, business developer bij GreenDutch: ‘Grasland is voor agrariërs vooral een bron van grondstoffen, geen bron van rechtstreekse inkomsten. Elke euro die je er extra mee kunt verdienen, beschouwen wij dus als winst.’

GreenDutch ontwikkelt innovatieve CO2-projecten in samenwerking met landeigenaren en grondgebruikers in Nederland. Om de schaal hiervoor te vergroten, hebben GreenDutch en LTO Ledenvoordeel de handen ineengeslagen. Goeman: ‘Voor LTO Ledenvoordeel is deze vorm van koolstofvastlegging nieuw in ons portfolio. Wij willen LTO-leden verschillende verdienmodellen kunnen aanbieden, passend voor hun situatie.’

Meer dan een kwart van Nederland, ongeveer de helft van het landbouwareaal, bestaat uit grasland. Grasland speelt daarom een cruciale rol bij het verminderen van klimaatverandering.

Bodemgezondheid

Door gras ongestoord te laten groeien, wordt er extra CO2 afgevangen uit de omgeving en als stabiele organische koolstof vastgelegd in de bodem. Daarbij draagt het bij aan de algehele bodemgezondheid. Om agrariërs aan te moedigen om hun grasland te laten staan, worden koolstofcertificaten aangeboden als een financiële stimulans.

Wilt u meehelpen aan de klimaattransitie door koolstof langdurig op te slaan én extra inkomsten genereren? Doe dan mee met het project ‘Blijvend grasland’ en ontvang professionele begeleiding van GreenDutch en NLgroen.

Neem vrijblijvend contact op met LTO Ledenvoordeel via (088) 8886777 of ga naar ltoledenvoordeel.nl/blijvend-grasland.

Bron:

Nieuwe Oogst