Vertrouwenspersoon LTO Noord Gaby de Ruiter: ‘Brugfunctie tussen overheid en agrariërs’

  • LTO Noord

Gaby de Ruiter is vertrouwenspersoon bij LTO Noord en wil criminaliteit in het buitengebied aanpakken door te luisteren, te informeren en met geurvaten op pad te gaan. Een week lang hield zij voor Nieuwe Oogst haar dagboek bij.

Foto boven: Een ‘snuif’ uit het geurvat in Den Bommel. Foto: gemeente Den Bommel

Vroeg uit de veren, kilometers in de auto door het hele land, ontmoetingen met leden, overleggen met collega’s. Zo zou je mijn weken bij LTO Noord kunnen samenvatten. Maar voor een nog gedetailleerder kijkje in mijn leven, raad ik je aan om verder te lezen.

Maandag 11 maart

Om 7.00 uur zit ik in de auto om naar het kantoor van LTO Noord in Zwolle te gaan. Ik heb daar een onlineoverleg met de vertrouwenspersoon van ZLTO, Femke van de Plas, en collega’s van de LTO-academie, een overleg met de Omgevingsdienst en het fysieke overleg Veilig Buitengebied met mijn collega’s van LTO Noord. Ontzettend waardevol om de communicatie, acties en bijeenkomsten met hen door te spreken. Zij helpen mij enorm. 

Na dit overleg rij ik naar huis om nog twee uur thuis te werken, een rondje met mijn honden te wandelen en mijn kinderen even te zien. Om 16.30 uur stap ik weer in de auto naar een bijeenkomst Veilig Buitengebied in Den Bommel, wat door de gemeente en Platform Veilig Ondernemen is georganiseerd. Ik stel mij aan het einde van de avond voor aan de aanwezigen en vertel over mijn werk als vertrouwenspersoon en hoe ik zeven dagen per week te bereiken ben. Tijdens de borrel mogen de aanwezigen ‘een snuif’ nemen uit mijn geurvaten en ga ik met hen in gesprek. 

Werkoverleg op het kantoor van LTO Noord in Zwolle. Foto: Anne Lok

Dinsdag 12 maart 

Vandaag staat een thuiswerkdag op de planning met een onlinevergadering met het Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC) van provincie Noord-Holland, een student van team Boost van de politie en Femke van de Plas. We bespreken het onderzoek van team Boost over het verhuur van panden aan drugscriminelen in het buitengebied. Daar komen mooie tips uit die ik in mijn gesprekken met boeren en tuinders kan meenemen. 

Verder heb ik de tijd om mijn mails te beantwoorden, actiepunten op te pakken en mijn presentaties voor de rest van de week voor te bereiden. Aan het einde van de middag is het tijd voor ontspanning en ga ik paardrijden.

Even een momentje eigen tijd. Lekker paardrijden. Foto: Marijn de Ruiter 

Woensdag 13 maart 

Nadat ik mijn mails heb beantwoord, een paar telefoontjes heb gepleegd, heb ik om 11.30 uur een afspraak met human resource. We bespreken hoe mijn eerste drie maanden bij LTO Noord zijn geweest. Daar kan ik alleen maar positief over zijn. Wat heb ik een mooie baan, bij een mooie organisatie. 

Om 14.00 uur stap ik in de auto en rijd ik naar Dronten. Ik mag aansluiten bij de ledenvergadering van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), kring Noord-Nederland, en een presentatie van 30 minuten geven over criminaliteit in het buitengebied en mijn rol als vertrouwenspersoon. Ik mag ook een hapje mee-eten. Daarna rijd ik vlot naar huis, want om 20.00 uur heb ik een onlinetraining social media van LTO Noord. 

Donderdag 14 maart

Vanmorgen mag ik aansluiten bij de Kenniskring Buitengebied van Oost-Nederland in het provinciehuis Overijssel. Ook hier geef ik een presentatie over mijn functie als vertrouwenspersoon, dit keer aan ambtenaren van de provincie en diverse gemeenten. Als vertrouwenspersoon heb ik een brugfunctie tussen overheid en agrariërs.

Even naar huis om lekker met mijn honden te wandelen en mijn tas te pakken. Ik moet naar Veendam om bij de LTO Noord-afdeling Oude Veenkoloniën een presentatie te geven over ondermijning. Ook is Platform Veilig Ondernemen aanwezig om een presentatie te geven over cybercrime en gps-diefstallen. We praten gezellig met leden na. Omdat ik de volgende ochtend in Noord-Drenthe een afspraak heb, blijf ik in Hotel Parkzicht logeren. In mijn hotelkamer check ik nog even mijn mail, voordat ik lekker ga slapen. 

Presentatie bij LTO Noord-afdeling Oude Veenkoloniën. Foto: Koos van der Spek

Vrijdag 15 maart

Ik ben op tijd wakker en na een lekker ontbijt op weg naar Noord-Drenthe voor mijn eerste bezoek in het kader van de Week van de Vereniging. Ik heb met mijn collega Rianka Laarman een leuk gesprek met meneer Dillingh, een schapenhouder in Gieterveen. Hij is al zestig jaar lid van LTO. Na de heerlijke koffie met wat lekkers uit de koektrommel van LTO Noord en een goed gesprek mogen we even bij de lammetjes kijken. 

In de auto eet ik mijn brood op en rijd ik naar Dalfsen. Daar heb ik mijn tweede bezoek voor de Week van de Vereniging. Ik word hartelijk ontvangen door Antje Kingma op camping Boerhoes met haar Dexter koeien, kippen, varkens, katten en honden. Na een rondleiding, goed gesprek en koffie rijd ik naar huis. Thuis maak ik nog wat verslagen, check ik mijn mail en dan is het echt tijd om mijn laptop dicht te klappen en weekend te vieren. 

Op bedrijfsbezoek met Rianka Laarman bij schapenhouder Dillingh. Foto: Harry Tielman

Bron:

Nieuwe Oogst