Video: Stapje voor stapje naar geïntegreerde gewasbescherming

  • Akkerbouw en vollegrondsgroenten
  • Biologische landbouw
  • Bollenteelt
  • Bomen en vaste planten
  • Fruitteelt
  • Glastuinbouw
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Gewasbescherming

Hoe pak je gewasbescherming integraal aan? Bedenk eerst tegen welke problemen je in de praktijk aanloopt, verzin ongewone oplossingen en reflecteer deze met vakgenoten, adviseurs en sceptici.

Deze adviezen gaven experts in weerbaar telen en gewasgezondheid woensdagavond 8 februari tijdens een webinar over geïntegreerde gewasbescherming, onder leiding van Peter Knippels (LTO-themaspecialist Gezonde Planten).

Verschillende maatregelen in plaats van één vast spuitschema

Integrated Crop Management (ICM) berust op deze vijf pijlers:

1. Gewasdiversiteit
2. Robuuste rassen
3. Bodembeheer
4. Gerichte bestrijding met slimme technieken
5. Goede monitoring en evaluatie

„Bij gewasbescherming wordt vaak gelijk gedacht aan inzet van chemische middelen”, lichtte Marleen Riemens (Wageningen UR) toe, „maar ICM betekent dat je naar het hele systeem kijkt om weerbaar te kunnen telen. Het gaat niet meer om één vast spuitschema, maar om verschillende maatregelen die je neemt om een gewas gezond te houden.”

Teeltadviseur Stefan Muijtjens heeft in de landbouw ervaring met ICM. „Bedenk iets wat je nooit gedaan hebt, wees creatief, bespreek dit met anderen die op je erf komen, maar wimpel ideeën niet te snel af.”

Ron Mulders (LTO-portefeuillehouder Gezonde Planten) onderstreepte op het webinar de noodzaak van weerbaar en nagenoeg emissieloos kweken vanaf 2030. „Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet van de EU veel minder worden. Begin vandaag met experimenteren hoe je dat kunt doen.” Boeren en tuinders willen volgens Mulders wel. „De overheid moet zich wel realiseren dat er voor de transitie tijd en geld nodig is.”

Webinar terugkijken en komende webinars

Kijk hier het webinar terug. Het is onderdeel van een webinarreeks vanuit het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’. Woensdagavond 1 maart vindt het webinar ‘Geïntegreerde onkruidbeheersing’ plaats, en woensdagavond 22 maart het webinar ‘Rol van biocontrol en biostimulanten binnen weerbare teeltsystemen’. Klik hier om u aan te melden. Na afloop van het webinar ontvang je een terugkijk-link.

Bron:

LTO Nederland