Wat voor bedrijf heeft u?
‘Een melkveebedrijf met een kaasmakerij en boerderijwinkel. We hebben 340 melk- en kalfkoeien met bijbehorend jongvee. Van de 3,5 tot 4 miljoen liter melk per jaar verwerken we 90 procent in onze kaas Tynjetaler die door heel Nederland wordt verkocht.
‘Deze gatenkaas is ons hoofdproduct. De overige 10 procent gaat in andere soorten als de Grutte Pier Tsiis en Goudse kaas.’
Kunt u nog meer over het bedrijf vertellen?
‘Onze Grutte Pier Tsiis heeft de prijs gewonnen voor lekkerste boerenkaas van Nederland bij de Den Besten Cum Laude Awards. Deze prijs prijkt naast de Grutte Pier Tsiis in de winkel. We merken hierdoor wel dat mensen eerder geneigd zijn een stuk te kopen.
‘Doordat het hele team zo hard heeft gewerkt hebben we deze mooie prijs in ontvangst mogen nemen. Dit laat ons zien dat we op de goede weg zijn. Ook voor onze afnemers is dit een bevestiging dat we kwaliteitsproducten leveren.’
Met wie runt u het bedrijf?
‘Van oudsher, twintig jaar gelden, zaten mijn opa en oma, mijn ouders en twee ooms in het bedrijf. Mijn zusje en ik werkten mee als we uit school waren. Twee jaar terug heb ik het melkveebedrijf van mijn oom overgenomen en mijn ouders zijn inmiddels teruggetreden.
‘Eigenlijk wordt het bedrijf gerund door drie teams die ik aanstuur. Bij calamiteiten val ik in waar nodig. Maar in principe draaien de vijftien tot twintig medewerkers de veehouderij, kaasmakerij en winkel.
‘Het bedrijf is de afgelopen decennia steeds iets groter geworden. Twintig jaar geleden met 200 koeien die 1,5 miljoen liter melk gaven. Nu hebben we 3,5 tot 4 miljoen liter van 340 koeien. Die groei vraagt om een andere manier van het bedrijf runnen.’
Wat zijn uw toekomstplannen voor het bedrijf?
‘Ik ben vooral bezig met optimalisatie. Vanaf de buitenkant lijkt het misschien dat we stilstaan. Eerder werd elk jaar namelijk wel iets gebouwd. Nu mag het van mij wel even rustig zijn. Ik richt me voornamelijk op arbeidsefficiëntie, processen, automatiseren en digitaliseren.
‘Natuurlijk liggen er genoeg kansen. Je kunt denken aan andere soorten kazen en het naar beneden brengen van diergezondheidskosten, maar ook aan mestvergisting, een stikstofstripper of een stukje natuurbeheer. Er zijn genoeg uitdagingen waar ik toekomst in zie, maar optimalisatie is waar ik me nu vooral mee bezig wil houden.’
Waarom bent u lid van LTO Noord?
‘Het is belangrijk om één grote belangenbehartiger te hebben. Ook om standpunten in te nemen in Den Haag. Je ziet dat er een hoop splinterpartijen zijn, maar één grote boerenorganisatie waarop je kunt vertrouwen is in mijn ogen beter.’
Welke inzet verwacht u de komende jaren van LTO Noord?
‘Zorg dat er duidelijkheid komt. Niet alleen over stikstof, maar ook op het gebied van vergunningen en dergelijke. Als alles onduidelijk blijft, staat heel Nederland straks op slot.’
Naam: Hans Peter Vogel (35)
Bedrijf: melkvee, kaasmakerij en boerderijwinkel
In: Tijnje (FR)
Lid: 2,5 jaar