Alert zijn en afschrikken: ideale mix tegen criminaliteit

  • De Hoeksche Waard

‘Hoe herken je criminaliteit en hoe maak je je bedrijf minder aantrekkelijk voor criminelen.’ Dat was de kern van de boodschap tijdens een avond in de Hoeksche Waard over criminaliteit in het buitengebied.

En deze was niet aan dovemansoren gericht. Zo’n zeventig ondernemers knoopten de adviezen tussen de oren.

Onder de titel ‘Boer jij veilig’ nodigde LTO Noord-afdeling De Hoeksche Waard haar leden uit voor de bijeenkomst waarvoor ook Platform Veilig Ondernemen, Stichting Plattelandsjongeren en Cumela in de organisatie zaten. ‘Natuurlijk weet je veel dingen wel, maar het gaat ook om een stukje bewustwording’, laat afdelingsvoorzitter Bas Blok weten.

Voor Blok zelf was de registratie van serienummers een eyeopener. ‘Door dit te doen op stopheling.nl zijn jouw apparatuur en machines niet interessant voor de doorverkoop. Als een heler ziet dat het is geregistreerd en gekoppeld aan een eigenaar, wil hij het niet hebben. Dat ga ik dus zeker doen.’

Andere genoemde maatregelen om criminelen af te schrikken zijn stickers dat het beveiligd is, cameratoezicht of een hond. In het geval van cyber-security klonk het advies om wachtwoorden regelmatig aan te passen. Zo’n weetje dat veel mensen toch vaak op zijn beloop laten. ‘Het gaat niet om de toegang tot een site, maar om jouw gegevens die erachter zitten. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld ook een auto huren op jouw naam’, aldus Blok.

Bron:

Nieuwe Oogst