De boer wil minimolen en LTO Noord stuurt aan op passend beleid

  • De Hoeksche Waard
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Duurzame Energie

De boer weet het wel, die wil een boerderijmolen. Maar nu het beleid nog. En daar gaat de gemeente Hoeksche Waard deze maanden keihard aan werken. Dit werd duidelijk tijdens de energiemiddag die LTO Noord-afdeling De Hoeksche Waard onlangs hield. Zo’n 140 belangstellenden waren aanwezig.

‘De helft van de daken in de Hoeksche Waard ligt vol met zonnepanelen, maar wind wordt nog helemaal niet voor duurzame energie gebruikt. Ja, die grote molens, maar niet een boerderijmolen’, stelt Hans Rozendaal. Hij is vicevoorzitter van LTO Noord-afdeling De Hoeksche Waard en heeft energie in zijn portefeuille.

Aan potentie ontbreekt het niet in de polders. Volgens Rozendaal zijn er zo’n vijftien bedrijven die al te kennen hebben gegeven dat ze belang hebben bij zo’n boerderijmolen tot 35 meter hoogte.

‘Het geeft een veel gelijkmatiger energieprofiel. In de zomer is er veel zon en weinig wind. De wintermaanden leveren juist meer wind. Doordat de energie van boerderijmolens lokaal wordt geconsumeerd, is er geen aanpassing van de infrastructuur nodig en heb je geen last van netcongestie’, zegt Rozendaal.

Voordelen te over, die de lokale politieke partijen ook wel onderschrijven. In 2040 wil de gemeente Hoeksche Waard energieneutraal zijn en de bestuurders beseffen dat de agrarische sector daarin een belangrijke rol kan vervullen.

Mogelijkheden in kaart brengen

Met het projectplan ‘De energiepolder’ versterkt LTO Noord de lobby op dit gebied. ‘Met een pilot willen we voor een polder de mogelijkheden in kaart brengen. Hoeveel dakcapaciteit is er voor zonnepanelen, waar kunnen windmolens komen, hoeveel elektriciteit zou je er kunnen opwekken?’, aldus Rozendaal.

‘Dat willen we samen met boeren, burgers en buitenlui doen en die samenbrengen in een Energiecoöperatie. Voor en met elkaar energie opwekken en met het overschot wellicht waterstof produceren voor bijvoorbeeld e-robotillers. Dat zijn grondbewerkingsmachines op waterstof die de grond zaaiklaar maken’, legt de vicevoorzitter van de LTO Noord-afdeling uit. Hij is enthousiast: ‘Als de pilot goed uitpakt, kan het format zo gekopieerd worden naar andere polders.’

De energiemiddag was meer dan een bijeenkomst over de mogelijkheden voor boerderijmolens. Energiewethouder Harry van Waveren ging in gesprek met afdelingsvoorzitter Bas Blok over kansen voor de agrariërs en de energietransitie. Andries Visser van Wageningen University & Research nam de aanwezigen mee in de resultaten van de publiek-private samenwerking ‘Landbouw als vliegwiel voor de energietransitie’.

Ook het verduurzamen van bedrijfspanden, zonnepanelen op daken het benutten van subsidies en fiscale voordelen kwamen het luisterend oor binnen.

Rozendaal kijkt tevreden terug: ‘Niet alleen door de grote opkomst, maar het is ook positief dat we met elkaar wat willen bereiken.’

Bron:

Nieuwe Oogst