Hét geheim van LTO Noord-bestuur De Hoeksche Waard: werkdruk verlagen

  • De Hoeksche Waard

Hoe doen ze dat toch bij LTO Noord-afdeling De Hoeksche Waard? Al 175 jaar bestaan en geen moeite hebben om het bestuur op sterkte te houden of een enkel bestuurslid met meerdere rollen te belasten. Voorzitter Bas Blok vertelt over het geheim van de smid en het jubileum dat met de leden tijdens een barbecue werd gevierd.

‘We hebben een groot bestuur van zeven personen en nog eens vier adviserende bestuursleden. Zo proberen we de werkdruk per persoon naar beneden te brengen, zodat het niet direct alle tijd kost. Dan zijn mensen sneller bereid om in het bestuur te gaan’, zegt Blok.

De zoektocht naar een nieuw bestuurslid is volgens de voorzitter nooit een grote opdracht. De meeste bestuursleden gaan voor twee periodes van vier jaar. Zo wordt er gemiddeld één nieuw bestuurslid per jaar gezocht. ‘Je moet er wel naar zoeken, maar ze zijn zeker te vinden.’

Ander positief punt van ‘zijn’ bestuur is volgens Blok de verdeling man-vrouw. ‘Dat is fiftyfifty. De dames nemen vooral de organisatorische dingen op zich en de mannen zijn meer vaktechnisch en inhoudelijk bezig.’ Een omschrijving die precies aansluit bij de rolverdeling die secretaris Marleen Voordendag schetst voor de jaarlijkse barbecue: ‘De vrouwen organiseren het en de mannen draaien het vlees om.’ Bij de jubileumbarbecue lag het net even anders. ‘Die hebben we voor de gelegenheid uitbesteed aan een cateringbedrijf.’

Een luxe die het bestuur zich veroorloofde om stil te staan bij het 175-jarig bestaan. Ooit in 1847 begonnen onder de noemer Hollandsche Maatschappij van Landbouw, in 1992 omgedoopt naar WLTO om vervolgens in 2005 als LTO Noord-afdeling De Hoeksche Waard verder te gaan.

‘In 1847 waren het de grootgrondbezitters met pachtboerderijen die samen voor ogen hadden om kennis te delen, productie te verbeteren en te verhogen. Ze kwamen er al snel achter dat dit zonder de uitvoerende klasse niet zinvol was. Dus sloten de boeren een jaar later aan. Eigenlijk is er in 175 jaar dus nies veranderd’, grapt Blok.

Geen kommer en kwel

Tijdens de barbecue vierde gezelligheid hoogtij en was er geen ruimte voor kommer en kwel. Hoewel dat laatste überhaupt niet passend is voor de 265 leden inclusief medeondernemers en donateurs die de afdeling telt.

‘Voor 90 procent zijn het akkerbouwers. Daarom hebben we relatief weinig met stikstof te maken en de natuurgebieden hier zijn niet stikstofgevoelig. Als je dat vergelijkt met andere afdelingen, maken wij ons in Hoeksche Waard minder zorgen. We hebben maar zo’n vier of vijf bijeenkomsten per jaar. Op meer zitten mijn leden niet te wachten’, zegt de voorzitter.

Als Blok dan toch een issue moet benoemen, beschrijft hij de ‘ruimtenood’. ‘Dat hangt altijd boven ons hoofd. Ruimte voor natuur en voor woningen. We zitten dicht tegen de Randstad aan, dus wordt er snel naar ons gebied gekeken. Het is hier nog zo lekker leeg. Dat proberen we ook zo te houden.’

Bron:

Nieuwe Oogst