Bijeenkomst energietransitie in de glastuinbouw

  • Emmen Oost
  • Coevorden/Emmen-West

De bijeenkomst over hoe de land- en tuinbouw om kan gaan met de energietransitie kon dit keer wel doorgaan. We hebben de raadsleden van Emmen uitgenodigd en die waren ook aanwezig samen met de wethouder Pascal Schrik, ambtenaren, boeren en tuinders. Met 82 deelnemers een goed bezochte avond.

Bijeenkomst Energietransitie

Datum: Dinsdag 4 oktober Tijd: 19.30 uur  Locatie: Van Geel Orchideeën, Beekweg 30, Erica 

Deze bijeenkomst werd door Jan Sikken voorzitter Emmen Oost  geopend met het schetsen van de betekenis van de Land- en tuinbouw in Emmen  om ook duidelijk te maken dat we er toe doen.

Martijn van Geel gaf kort een toelichting over hun bedrijf en keuzes die men moet maken vanwege de hoge energie prijzen.

Inge de Vries  begon met een toelichting over de RES  en de uitdagingen van het tuinbouwgebied in Erica, zij leidde de avond en discussie .

Windenergie mogelijkheden werd door Jan Boesjes, melkveehouder in Coevorden en bezitter van een kleine windmolen toegelicht. Hierbij kwam  economie, landschap en vergunningen aan bod. Veel vragen  over vergunning en mogelijkheden in Emmen werden aan de raadsleden en wethouder  gesteld.

Zonnepanelen en stroomopslag in accu mogelijkheden  werd door Jan Reinier de Jong  duidelijk  verteld waarbij hij ook adviezen en waarschuwingen gaf  zoals: wijk niet af van het beplantingsplan.

Jos Bom  gaf een overzicht wat de MTS Bom Wessels  deed op energie gebied.  Naast Zonnepanelen heeft men een biovergister die  gas produceert voor de Wkk hierdoor heeft men voldoende stroom en warmte  het hele jaar door. De mogelijkheden voor een meststripper houd men  in de gaten  om een volgende stap te zetten als dat economisch verantwoord is. 

Andre Mol  Geothermie Groep Nederland  (GGN) vertelde over het project van Tullip Energy. Dit vanwege het ziek worden van Nico Kuipers , warmte winning uit lege gasputten die daarvoor eerst  voor een deel opgevuld worden met beton. De putten krijgen net boven de opvulling nieuwe gaten zodat er warm water tussen de twee putten  verpompt kan worden  dit water stroom steeds rond  en de warmte wordt via een warmtewisselaar gewonnen. De gewonnen warmte wordt dan via een ringleiding geleverd aan tuinders en mogelijk aan woonwijken.

 GGN is bezig met het realiseren van geothermie projecten  tot een diepte van 1600 meter  en minder kost als de diepere putten  men wil producties halen van 1 tot 2 megawatt vermogen, deze projecten kunnen vanwege het ruimtegebruik makkelijk bij bedrijven geplaats worden. Men is bezig voor Erica de opsporingsvergunning te krijgen.

De discussie was zeer levendig  en soms ook heftig  onderwerpen waren: het gebrek aan netcapaciteit  en de traagheid waarmee de overheid daarin acteert, verschillen tussen gemeentes m.b.t. het plaatsen van kleine windmolens. Traagheid in aanpassen beleid en vergunningverlening

Afgesloten werd er met de afspraak om als bedrijfsleven en politiek samen te werken om bovenstaande punten te verbeteren, een prima bijeenkomst met heel goede inleiders en  open eerlijke discussie .

Georganiseerd door : LTO Noord afdeling Emmen-Oost, afdeling Schoonebeek, afdeling Coevorden/Emmen-West en Glastuinbouw Nederland regio Drenthe/Groningen